27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаОдавање почасти пилотима браниоцима Београда: 82 године од почетка Другог светског рада...

Одавање почасти пилотима браниоцима Београда: 82 године од почетка Другог светског рада у Југославији

Потпредседник Владе и министар одбране, Милош Вучевић, положио је данас венац на Споменик пилотима браниоцима Београда на Земунском кеју, поводом обележавања Дана сећања на почетак Другог светског рата у Југославији.

Пре 82 године, наша отаџбина је претрпела кукавички и подли напад фашистичких и нацистичких сила. Министар Вучевић подсетио је на храброст пилота краљевског ратног ваздухопловства, који су успели да полете и бране небо тадашње државе, чак и задају ударце на територији фашистичких и нацистичких држава, што се десило први пут у Другом светском рату.

Вучевић је нагласио да Србија данас стоји усправно, не стидећи се своје историје и оних који су били најхрабрији међу нама. Он је поручио да не смемо заборавити херојство наших пилота, бораца и јунака, као и оне који су страдали у Априлском рату и током окупације у Другом светском рату.

Поред министра Вучевића, венце су положили делегација Војске Србије предвиђена командантом Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковником Душком Жарковићем, представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници града Београда и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.

Овим полагањем венаца крај Споменика пилотима браниоцима Београда, обележава се 82 година од почетка Другог светског рада у Југославији, када је бомбардовањем Београда почео напад нацистичке Немачке на Краљевину Југославију.

Министар Вучевић је напоменуо да се морамо сећати свих жртава овог тешког периода наше историје и да морамо радити на очувању и преносу историјских вредности на будуће генерације, да се такве страхоте никада не понове.

Сећање на пилоте који су погинули у одбрани Београда и све оне који су страдали у Априлском рату и окупацији, поука је за све нас о значају мира, солидарности и заједничког деловања у борби против сваке форме насиља и угрожавања суверенитета наше државе.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести