29.09.2023. (петак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Подршка ЕУ пројектима за унапређење равномерног регионалног развоја

Подршка ЕУ пројектима за унапређење равномерног регионалног развоја

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек разговарао је данас са шефом Сектора за управљање пројектима у Делегацији Европске уније Мартином Клаукеом и пројектном менаџерком Аном Станић о планираним активностима Кабинета у наредном периоду.

Ђерлек је нагласио да равномерни регионални развој и успостављање јасне кохезионе политике представљају најважније теме у држави како за креирање домаће развојне стратегије, тако и у погледу напретка у приближавању европским регулативама.

Он је истакао да подршка Европске уније, кроз пројектну сарадњу са министарствима, локалним самоуправама и регионалним агенцијама, у великој мери доприноси реализацији различитих пројеката, и изразио уверење да ће ту сарадњу убудуће координисати ресорни кабинет.

Министар је објаснио да је у претходном периоду извршена анализа рада регионалних агенција и да ће након обиласка и утврђивања стања у локалним самоуправама широм Србије, Кабинет кренути у израду методологије и јасног стратешког оквира који ће омогућити континуитет кохезионе политике и установити систем деловања у наредним годинама.

Ђерлек је најавио расписивање јавног конкурса за суфинансирање пројеката регионалних агенција и локалних самоуправа на нивоу целе земље, при чему ће критеријум њиховог избора бити унапређивање квалитета живота наших грађана.

Клауке је, истичући важност равномерног регионалног развоја, оценио да је улога ресорног кабинета изузетно важна за стварање стратешког институционалног оквира за ову област, и поручио да ће ова институција Европске уније бити подршка његовим даљим активностима.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести