14. 04. 2024.
НасловнаСрбија у борби против загађења ваздуха: Влада предузима конкретне кораке

Србија у борби против загађења ваздуха: Влада предузима конкретне кораке

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић председавала је данас Радној групи за системско решавање питања заштите ваздуха, на којој су анализирани кораци које су урадили оперативни тимови од прошлог састанка и одређени даљи планови у том домену.

Проблем загађености ваздуха у Србији разматран је кроз четири основна сегмента: индивидуална ложишта, саобраћај, енергетска ефикасност и извори загађења ваздуха из пољопривреде. Један од првих корака биће пошумљавање пољопривредног земљишта лошијег квалитета у 10 јединица локалне самоуправе, укључујући и најзагађеније градове, као што су Београд, Ниш и Крагујевац.

На састанку је договорено да се у наредне две године изврши гашење котларница у јавним институцијама које тренутно користе угаљ, мазут и лож-уље за грејање, уколико постоје техничке могућности за прикључење на систем даљинског грејања или на гасовод.

Председница Владе је нагласила да грађани нису довољно информисани о томе да Влада препознаје проблем загађења ваздуха и интензивно ради на њему. Ускоро ће јавности бити представљен Акциони план који прати Програм заштите ваздуха у Србији за период од 2022. до 2030. године, са конкретним пројектима који се спроводе.

Чланови Радне групе су се сложили да је субвенционисање прелаза на еколошке начине грејања за домаћинства једно од решења које ће допринети смањењу загађења. Поводом смањења загађења из саобраћаја, у овој години биће постављено 10 нових електропуњача на ауто-путевима, олакшавајући транзицију на електрична возила.

Влада је ангажована на олакшавању прелаза свих грађана на еколошки прихватљиве енергенте који не загађују ваздух, пружајући финансијске подстицаје и образовне кампање. Овим мерама се упућује јасна порука да је здравље и квалитет живота грађана на високом приоритету за Владу Републике Србије.

Кроз активности Радне групе и спровођење Акционог плана, Влада Србије показује одлучност у борби против загађења ваздуха и унапређењу животне средине, радећи на системским решењима и подстицајима који ће омогућити брже и ефикасније дејство на овај изазов.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести