27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаСрпски штит: Припрема Војске Србије за мировну операцију УН у Либану

Српски штит: Припрема Војске Србије за мировну операцију УН у Либану

У оквиру завршног дела припрема пешадијске чете Војске Србије за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану, ове недеље је одржана тактичка вежба ,,Српски штит”. Вежба је изведена у бази ,,Југ” и на полигону ,,Боровац” код Бујановца, а имала је за циљ проверу оспособљености јединице из састава Прве бригаде копнене војске за реализацију наменских задатака у мисији.

Током вишедневних вежбовних активности, пешадијска чета је решавала разноврсне тактичке задатке, док је обученост и интероперабилност јединице вредновао евалуаторски тим из Генералштаба Војске Србије. Евалуаторски тим је посебно обратио пажњу на поступке у случају наиласка на минско-експлозивна средства или напада на базу, као и примену тактичких радњи и процедура приликом обезбеђења контролних пунктова, конвоја и ескорта, те сузбијања протеста и контроле масовних окупљања.

Резултати провере, према дефинисаним стандардима обуке које јединица треба достигне, показали су да је и овај контингент Војске Србије у потпуности спреман за ангажовање у мировној операцији у Либану.

Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мисији Уједињених нација у Либану започело је 2013. године, а јединица своје задатке извршава у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади у сектору „Исток“. У овој мировној операцији се тренутно налази и српски вод за заштиту снага, штабни официри и група специјалиста задужених за подршку контингенту.

Овим успешним завршетком тактичке вежбе ,,Српски штит”, Војска Србије поново демонстрира своју посвећеност и способност да учествује у међународним мировним операцијама, што доприноси стабилности и безбедности у региону и шире. Уједињене нације континуирано сарађују са Војском Србије у оквиру својих мисија, а ова вежба служи као потврда сарадње и спремности Војске Србије да пружи свој допринос у очувању мира и безбедности у свету.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести