14. 04. 2024.
НасловнаВестиСветски дан Рома: Србија ради на унапређењу положаја ромске заједнице и њиховом...

Светски дан Рома: Србија ради на унапређењу положаја ромске заједнице и њиховом укључивању у друштво

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов честитао је данас Светски дан Рома – 8. април припадницима ромске заједнице и ромским институцијама и организацијама. Жигманов је истакао да је овај празник изразито значајан за ромску културу и позива на подизање свести о проблемима са којима се Роми суочавају.

Роми су трећа национална мањина у Србији, са 147.604 припадника према попису становништва из 2011. године. Влада Србије и Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог уложили су значајан труд у унапређење положаја ромске заједнице и њихове интеграције у друштво. У партнерству са различитим министарствима, локалним самоуправама и ромским организацијама, Влада Србије ради на остварењу главног циља: унапређење квалитета живота Рома и Ромкиња, уз уважавање људских и мањинских права, елиминисање дискриминације и циганизма као облика расизма, и постизање веће социјалне укључености Рома и Ромкиња у свим сегментима друштва.

Република Србија посвећено ради на остварењу Стратегије кроз примену Акционог плана, а министарство такође ради на јачању институционалних структура и оквира на националном и локалним нивоима. Ово се постиже кроз успостављање Координационог тела за унапређење положаја Рома и Ромкиња, мрежу локалних координатора за ромска питања и усвајање акционих планова на локалном нивоу.

Ускоро се очекује формирање новог сазива Координационог тела којем ће председавати председница Владе Ана Брнабић, а чији ће чланови бити скоро сви министри у Влади.

Поводом Светског дана Рома, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Сомбору ће обележити овај важан датум богатим програмом, у партнерству са Координационим телом за унапређење положаја и социјално укључивање Рома и Ромкиња.

Светски дан Рома, 8. април, проглашен је празником за Роме у читавом свету 1990. године, и представља преко потребну промоцију ромске културе, историје и традиције.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести