29.09.2023. (петак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Србија и Узбекистан зближавају везе: Ивица Дачић у историјској посети Узбекистану

Србија и Узбекистан зближавају везе: Ивица Дачић у историјској посети Узбекистану

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се јуче са вршиоцем дужности министра спољних послова Узбекистана Бахтијором Одиловичем Саидовим, започевши тиме други дан своје посете земљама Централне Азије.

Дачић је изразио задовољство због прилике да званично посети Узбекистан и потврдио чврсту опредељеност Србије за развој традиционално добрих и пријатељских односа, као и унапређење свеукупне сарадње. Током сусрета, обе стране су истакле важност унапређења парламентарне сарадње и јачање уговорно-правне базе.

Дачић је нагласио потенцијал за интензивирање сарадње у разним областима, укључујући пољопривреду, текстилну и металуршку индустрију, фармацију и друге секторе. Такође је предложио формирање међувладине комисије за економско-трговинску сарадњу.

Први потпредседник Владе обавестио је узбекистанског министра о кандидатури Србије за организацију Специјалне светске изложбе ЕКСПО 2027 на тему ,,Играј за човечанство – спорт и музика за све” и изразио наду у подршку Узбекистана.

Шеф српске дипломатије је захвалио Узбекистану на принципијелној и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије. Саидов је поновио непромењену позицију Узбекистана по питању поштовања територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Шеф српске дипломатије је позвао свог колегу да посети Србију у наредном периоду, и пренео поздраве председника Републике Србије Александра Вучића председнику Узбекистана, уз позив да дође у посету Србији.

Први потпредседник Владе састао се јуче и са потпредседником Владе Узбекистана Жамшидом Хоџајевим, са којим је разговарао о могућности развоја и унапређења свеукупне билатералне сарадње и интензивирања односа.

Хоџајев је изразио задовољство јучерашњом историјском посетом шефа српске дипломатије и опредељеност за изградњу чврстих веза, уз знапређење свеукупне сарадње, посебно у области економије, привреде, пољопривреде, културе и науке.

Ова историјска посета представља важан корак у јачању односа између Србије и Узбекистана и подстицање сарадње на разним нивоима, што ће допринети напретку и благостању обе земље.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести