27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаИзражена забринутост за безбедност Срба на Косову и Метохији - Премијерка Брнабић...

Изражена забринутост за безбедност Срба на Косову и Метохији – Премијерка Брнабић тражи пуну примену Бриселског споразума

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са специјалном представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом УНМИК-а Каролин Зијаде о Извештају генералног секретара УН о раду УНМИК, који ће бити представљен на седници Савета безбедности УН 27. априла, о ситуацији на Косову и Метохији, положају Срба и неалбанског становништва у покрајини, као и о неопходности имплементације Бриселског споразума.

Премијерка Брнабић је изразила велику забринутост за безбедност Срба на Косову и Метохији, који су константно изложени провокацијама од стране Приштине, указавши на то да се у континуитету уништавају српска гробља и цркве, чиме се шаље јасна порука да Срби нису пожељни на Космету.

Премијерка је подсетила на то да Приштина читавих 10 година није имплементирала Бриселски споразум, истакавши да је неопходна пуна примена тог документа и успостављање Заједнице српских општина, што ће омогућити Србима да се осећају сигурније.

Она је, говорећи о иницијативи „Отворени Балкан“, нагласила да је тај формат одлична прилика да се читав регион повеже како би се остварио економски просперитет, као и бржи проток људи и робе.

Представница генералног секретара УН и шефица УНМИК-а, Каролин Зијаде, поручила је да је циљ да се очува мир и стабилност на Космету, при чему је посебно похвалила иницијативу „Отворени Балкан“ као могућност бољег економског повезивања региона. Зијаде је такође нагласила да Уједињене нације озбиљно схватају положај Срба и неалбанског становништва на Косову и Метохији и да ће наставити да раде на подршци мира и стабилности у региону.

Овај сусрет отвара нове могућности за сарадњу између Владе Републике Србије и Уједињених нација у решавању питања која се тиче ситуације на Косову и Метохији, као и унапређење регионалне сарадње на Балкану. Важно је да се наставе разговори и да све стране учествују у процесу који ће водити ка остварењу мира, стабилности и економског прогреса у региону.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести