27. 02. 2024. (уторак)
Насловна,,Платинасти вук 23": Војска Србије наставља традицију међународне сарадње уз одобрење Владе

,,Платинасти вук 23″: Војска Србије наставља традицију међународне сарадње уз одобрење Владе

У изјави за медије, Министарство одбране саопштило је данас, позивајући се на обраћање народног посланика Борка Пушкића, да је Влада Србије одобрила организацију међународне тактичке вежбе ,,Платинасти вук 23”, која ће се одржати у периоду од 16. до 30. јуна 2023. године.

Министарство одбране истиче да је одлука о организацији вежбе дошла као резултат испуњавања преузетих обавеза Републике Србије у вези са учешћем Војске Србије у мултинационалним операцијама. Вежба ,,Платинасти вук” одржавала се укупно седам пута у периоду од 2014. до 2021. године, а реализација ове вежбе, ове године, представља континуитет међународне сарадње која је од користи Војсци Србије и доприноси унапређењу њене оперативне способности.

Министарство одбране наглашава да наводи народног посланика Пушкића о одустајању од политике војне неутралности у контексту вежбе ,,Платинасти вук” и других међународних активности са страним партнерима нису тачни ни адекватни.

Вежба ,,Платинасти вук 23” одржаће се у Републици Србији заједно са више партнерских земаља са којима Војска Србије сарађује у мултинационалним операцијама. Циљ ове вежбе је одржавање постигнутог нивоа интероперабилности јединица Војске Србије за учешће у мултинационалним операцијама.

У саопштењу се такође напомиње да је и даље на снази Закључак Владе Републике Србије од 27. фебруара 2022. године, којим се прекидају и одлажу све активности у вези са вежбама са страним партнерима, осим оне које су изузете из мораторијума, као што је случај са вежбом ,,Платинасти вук 23″.

Министарство одбране поново подсећа јавност да се Република Србија држи политике војне неутралности и да учешће у међународним вежбама, као што је ,,Платинасти вук 23″, не представља одступање од те политике, већ је у складу са обавезама и интересима Републике Србије.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести