27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаВаљево штеди 30% електричне енергије након енергетске санације зграда: УСАИД и Влада...

Ваљево штеди 30% електричне енергије након енергетске санације зграда: УСАИД и Влада Републике Србије уједињени у акцији

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Дубравка Ђедовић, обишла је данас три стамбене зграде у Ваљеву, на којима су завршени радови на енергетској санацији, који ће допринети уштедама електричне енергије од око 30%. Ђедовић је посетила ове објекте у друштву америчког амбасадора у Србији, Кристофера Хила.

Пројекат се реализовао у сарадњи са УСАИД пројектом „Боља енергија“, који је подржао Национални програм енергетске санације стамбених зграда, породичних кућа и станова, делом учествујући у финансирању радова на пет зграда у Ваљеву. За свих пет објеката издвојено је 10,6 милиона динара, а досад су радови завршени на три зграде.

Осим уштеде електричне енергије и смањења трошкова, пројекат доприноси и смањењу емисија штетних гасова. Министарка Ђедовић је истакла важност повећања енергетске ефикасности како у светлу тренутне енергетске кризе, тако и у процесу енергетске транзиције, наглашавајући да је ова област један од приоритета у државним инвестицијама.

Програм субвенција, који се спроводи у сарадњи са Министарством рударства и енергетике и локалним самоуправама, омогућава грађанима да повећају енергетску ефикасност у својим домаћинствима. У претходном периоду, око 2,6 милијарди динара је обезбеђено за субвенције, а око 20.000 домаћинстава је обухваћено овим програмом.

За наставак програма обезбеђено је додатних око 70 милиона евра, а очекује се да субвенције добије још око 80.000 домаћинстава. Амерички амбасадор Хил је истакао одличну сарадњу америчке амбасаде са грађанима Ваљева, кроз пројекат „Боља енергија“, и захвалио учесницима пројекта, градоначелнику Ваљева и министарки Ђедовић на омогућавању данашње посете.

У оквиру заједничког пројекта Министарства рударства и енергетике, Града Ваљева и УСАИД пројекта „Боља енергија“, који је обухватио енергетску санацију стамбених зграда, завршено је постављање термоизолације и замена улазних врата и прозора на заједничким просторијама. Ове мере ће значајно допринети повећању квалитета живота грађана и уштедама у трошковима.

Повећање енергетске ефикасности доприноси борби против климатских промена и унапређењу животне средине. УСАИД и Влада Републике Србије су показали значајну посвећеност овом питању, радећи заједно на спровођењу мера које утичу на све секторе друштва.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести