27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаИзвоз Србије у Кину достигао рекордних 1,2 милијарде долара: Пут ка увећању...

Извоз Србије у Кину достигао рекордних 1,2 милијарде долара: Пут ка увећању трговинске размене

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић изјавио је јуче да је извоз робе из Србије у Кину у 2022. години достигао рекордних 1,2 милијарде долара. Он је изразио уверење да ће интензивном трговинском сарадњом двеју земаља, у наредном периоду, извоз робе из Србије бити додатно увећан.

Момировић је подсетио да је лука Нингбо једна од најпрометнијих лука на свету, преко које се 95% производа из Србије увози у НР Кину. Потписивање споразума о слободној трговини са Кином допринеће да Србија додатно прошири трговинске односе са овим градом и компанијама које у њему послују, истакао је Момировић.

Министар је посетио и “Future Park” у власништву компаније China Communications Construction Company Ltd., која ће се у Београду градити најмодернији научно-технолошки парк “Михајло Пупин”. Реализацијом овог пројекта биће привучене нове инвестиције из Кине, што ће генерисати нова радна места и нове приходе за Србију.

Момировић је обишао и једну од највећих компанија на свету “Alibaba” у граду Хангџоу и изразио очекивање да ће проширити своје пословање и у Србији. Министар очекује да ће извоз наредних година расти и достићи износ од 2 милијарде евра.

Сарадња са кинеским компанијама представља нову еру трговинских односа између Србије и Кине. Будући индустријски парк у Београду има потенцијал да постане модеран хаб, који ће привући светске ИТ компаније, фармацеутску индустрију, друге високотехнолошке компаније, али и таленте и научну заједницу из целог региона, поручио је министар.

Овај значајан раст извоза робе из Србије у Кину показује важност унапређења трговинских односа и отварања нових инвестиционих могућности на глобалном нивоу. Министарство унутрашње и спољне трговине наставиће да ради на подршци и стимулисању сарадње између Србије и Кине, како би допринело стабилном расту извоза и створило нове пословне могућности за обе земље.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести