18. 07. 2024.
Насловна„Једна је мајка": Време је да се уложи у будућност Србије –...

„Једна је мајка”: Време је да се уложи у будућност Србије – обнова породилишта и изградња националног центра за наталитет

У оквиру кампање „Једна је мајка”, Српски покрет Двери предложио је Влади Републике Србије преусмеравање средстава од 65 милиона евра у обнову породилишта и изградњу националног центра за наталитет. На јучерашњој конференцији за медије, народни посланици Бошко Обрадовић, проф. др Тамара Миленковић Керковић и Радмила Васић изложили су Препоруку и образложили зашто је демографија један од највећих проблема Србије.

Србија се бори са негативним природним прираштајем и застарелим условима у породилиштима, који обезхрабрују младе родитеље да прошире своје породице. Сведочења мајки и младих родитеља говоре о акушерском насиљу, неадекватној исхрани, високој смртности беба и немару. У Препоруци се такође наводи да је стерилитет велики проблем, са око трећином младих брачних парова који се суочавају са њим.

Српски покрет Двери у Препоруци тражи да се 65 милиона евра преусмери из Министарства финансија у Министарство здравља за изградњу и обнову породилишта у Србији. Они такође предлажу да се 850 милиона динара, планирано за изградњу Националног фудбалског стадиона и Центра за специјалне изложбе, усмери на изградњу Центра за наталитет и на програме унапређења репродуктивних капацитета становништва и одгајања деце.

Усмеравањем средстава на обнову породилишта и изградњу националног центра за наталитет, Српски покрет Двери нада се побољшању услова у породилиштима, смањењу стерилитета, подизању квалитета здравствене заштите и надоградњи репродуктивних капацитета становништва. Овиме би се створили услови у којима би родитељи били подстицајнији да рађају и одгајају више деце, што би на дужи рок могло утицати на побољшање демографске ситуације у Србији.

Овај предлог је изазвао широку јавну расправу и подржан је од стране великог броја стручњака и активиста. Многи сматрају да је улагање у будућност Србије, кроз подршку породицама и репродуктивном здрављу, кључно за решавање демографских проблема и обезбеђивање одрживог развоја земље.

Сада је на Влади Републике Србије да размотри Препоруку и одлучи да ли ће преусмерити средства у складу са предлозима Српског покрета Двери. Овај предлог представља значајан корак у правцу побољшања демографске ситуације у Србији, а улагање у обнову породилишта и изградњу Националног центра за наталитет могло би бити одлучујуће у стварању боље будућности за следеће генерације.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести