19. 07. 2024.
НасловнаЗрењанин добио 25 нових станова за избеглице из БиХ и Хрватске у...

Зрењанин добио 25 нових станова за избеглице из БиХ и Хрватске у оквиру Регионалног стамбеног програма

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је да су данас избеглицама из Босне и Херцеговине (БиХ) и Републике Хрватске уручени кључеви 25 новоизграђених станова у Зрењанину. Ово је део Регионалног стамбеног програма, потпројекат 9.

Зграда има укупну бруто површину од 1.665 квадратних метара, а вредност радова износила је 863.878 евра. Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 23. марта 2023. године.

Комесарка за избеглице и миграције Републике Србије Наташа Станисављевић рекла је том приликом да је у оквиру Регионалног стамбеног програма, корисницима до сада додељенo укупно 6.925 стамбених решења, а у Зрењанину укупно 403, од тога 129 путем Регионалног стамбеног програма.

Станисављевић је додала да је ово веома важан дан за ове породице које су коначно дочекале свој нови дом. “Желим вам да у новим становима будете испуњени срећом и љубављу, и да са својим породицама проживљавате само лепе тренутке и стварате нове успомене. На овај начин показујемо да Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције брину о избеглим лицима. Породице из Зрењанина данас започињу важан корак ка сигурнијем и бољем животу”, поручила је Станисављевић.

Комесарка за избеглице и миграције је најавила да ће се у наредном периоду активно радити на обезбеђивању свих потребних дозвола и документације, тако да се очекује решавање стамбеног питања за породице у Чачку, Аранђеловцу, Врњачкој Бањи, Новом Саду – Ветерник, Панчеву, Врбасу, Овчи и Пећинцима.

“Укупно до краја године очекујемо доделу још око 500 стамбених јединица за избегличке породице”, истакла је она.

Догађају су присуствовали и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, представник Делегације Европске уније у Србији Герхард Салзер, представник Високог комесара Уједињених нација за избеглице у Србији Суфијан Ађали, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, представници државних и међународних организација и институција.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Програм има за циљ да стабилизује живот избеглица који су патили током ратова на простору бивше Југославије. Регионални стамбени програм није само о остваривању њихових стамбених потреба, већ и о пружању подршке укључивању у локалне заједнице, обезбеђивању радних места и пружању образовних могућности.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести