19. 07. 2024.
НасловнаБачена експлозивна направа на цркву Светог Пантелејмона у Призрену

Бачена експлозивна направа на цркву Светог Пантелејмона у Призрену

Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да је на цркву Светог Пантелејмона у Призрену ноћас бачена експлозивна направа, којом су екстремисти покушали да запале улазна врата светиње.

Само пуком срећом у близини се нашао пролазник који је брзом реакцијом успео да угаси пожар који је захватио спољашњи зид цркве и оштетио улазна врата.

Док Аљбин Курти Србима „честита” Васкрс, његови екстремисти на други дан највећег српског празника пале наше светиње и то показује прави однос власти у Приштини према Србима и њиховим храмовима.

Овај случај јасно указује на то да албанским естремистима није било довољно то што су у годинама за нама оскрнавили не само цркву Светог Пантелејмона, него све православне светиње у Призрену током мартовског погрома 2004. године, па би по истом моделу да поново руше и пале споменике српске културне баштине на Косову и Метохији и протерају преостали српски живаљ са ових простора.

Све су екстремнији примери угрожавања живота Срба на Косову и Метохији, њихове имовине, као и имовине Српске православне цркве, који су праћени запаљивим изјавама приштинских политичара, у којима испољавају јасну нетрпељивост према свему српском.

Политиком неосуђивања, нехапшења и непроцесуирања починилаца оваквих злодела они само дају ветар у леђа хулиганима да још агресивније и јаче ударе на Србе.

Додатно брине чињеница да очи међународне заједнице не виде степен угрожености српског народа на Косову и Метохији, штавише стране дипломате у Приштини овај простор представљају као некакву оазу мира и верске толеранције, док их реално стање на терену готово свакодневно демантује.

Недопустиво је да сe у 21. веку у срцу Европе дешавају овако опасни инциденти, зато нећемо престати никада да апелујемо на то да се подигне ниво безбедности и заштите верски споменици Српске православне цркве, који су запис трајања српског народа на простору Косова и Метохије, наводи се у саопштењу.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести