19. 07. 2024.
НасловнаИсплата субвенција по хектару од 24. априла

Исплата субвенција по хектару од 24. априла

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Јелена Танасковић изјавила је данас да је циљ измена Закона о подстицајима у пољопривреди да администрација буде бржа како би подстицаји били доступнији пољопривредницима.

Танасковић је, на јавном слушању предлога овог закона у Скупштини Србије, рекла да ће се то доказати већ 24. априла, када почиње исплата субвенција по хектару, за шта је јавни позив расписан 7. априла, истакавши да се никада до сада није десило да исплата крене тако брзо по расписивању јавног позива.

Она је указала на то да су у припреми измена обављене консултације и да није било обавезе спровођења јавне расправе јер је рађено мање од 50 одсто измена поменутог документа.

Према њеним речима, поред брзине администрације, циљеви су и транспарентност и да Министарство има све неопходне информације на једном месту како би адекватније могло да обавља контролу, управља средствима и реагује у складу са специфичним потребама сваког региона.

Министарка је навела да је до сада за субвенције по хектару за биљну производњу било одређено фиксно 6.000 динара, а да је изменама предвиђено минимално 6.000 динара плус 3.000 динара регреса.

Субвенција за млеко је износила фиксно седам динара по литру, сада је предвиђено минимално 10 динара по литру, при чему ће ове године бити 15 динара по литру, рекла је Танасковић и додала да је пронађено и решење за проблем који су до сада имали администрација и пољопривредници у случају смрти носиоца газдинства.

То решење, како је објаснила, подразумева да, ако у року од 30 дана од смрти носиоца газдинства, члан газдинсва настави да ради на имању, сматра се да је он преузео газдинство.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести