27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаСрбија и Габона раде на унапређењу односа и сарадње у области одбране

Србија и Габона раде на унапређењу односа и сарадње у области одбране

Потпредседник Владе и министар одбране Србије Милош Вучевић састао се данас са делегираном министарком за спољне послове Републике Габон Јоландом Нијонде, која са делегацијом борави у званичној посети нашој земљи. Сусрет је протекао у знаку разговора о могућностима сарадње у области одбране и унапређењу свеукупних односа између две државе.

Министар Вучевић је подсетио да се ове године навршава 50 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Габона и изразио жељу за развијањем сарадње у свим областима од заједничког интереса. Такође, истакао је да Србија увек цени очување територијалног интегритета, суверенитета и поштовање међународног права.

Током сусрета, министар Вучевић је изразио захвалност Габону на повлачењу признања једнострано проглашене независности тзв. “Косова” и подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Министарка Нијонде се сагласила са ставом Вучевића и изразила уверење у потенцијал сарадње у областима од заједничког интереса. Као први корак у том правцу, предложила је потписивање Споразума о сарадњи у области одбране.

Током разговора, дефинисане су и области сарадње које би се, након потписивања споразума, развијале у обостраном интересу. Овај споразум ће обухватити размену искустава, обуку војних кадрова, учешће у међународним војним вежбама и подршку у реформама одбране, са циљем да се допринесе стабилности и сигурности у региону.

Обе стране су се сагласиле да је унапређење сарадње у области одбране од великог значаја за развој пријатељских и међудржавних односа Србије и Габона. Овај сусрет је показао да постоји снажан међусобни интерес за бољим партнерством и да је основа заједничке сарадње утемељена на узајамном уважавању и заједничким интересима.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести