27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаСрбија и Пољска разматрају укидање транзитних дозвола

Србија и Пољска разматрају укидање транзитних дозвола

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић разговарао је данас са амбасадором Пољске у Србији Рафалом Перлом о могућностима за укидање транзитних дозвола за друмски превоз и о даљем унапређењу сарадње двеју земаља у области транспорта.

Весић је истакао да је Србија заинтересована за унапређење сарадње са Пољском, коју доживљава као пријатељску и братску земљу, са којом, иако нису суседи, жели да гради најближе односе.

Министар је најавио да ће упутити позив министру инфраструктуре Пољске да посети Србију, а том приликом требало би да буде одржана и седница Мешовите комисије, на којој би се разматрала могућност потпуног укидања транзитних дозвола за друмски превоз.

Србија је са седам земаља, међу којима су Румунија, Хрватска, Словенија и Чешка, већ договорила потпуну либерализацију, односно укидање транзитних дозвола. То би било значајно и за наше шпедитере, којима би било олакшано да превозе робу, али и за пољске, с обзиром на то да пут кроз Србију постаје све значајнији за снабдевање Европе, нагласио је Весић.

Министар је изнео податке да је извоз из Србије у Пољску 2017. године био 374,2 милиона евра, а данас је 914 милиона, док је увоз са приближно 795 милиона порастао на 1,176 милијарди евра, што значи да трговинска размена и економска сарадња расту и да постоји велики простор за даљи напредак.

Весић је информисао амбасадора о томе да Србија ради на изградњи брзе пруге до Будимпеште, као и да је потписан највећи грант са ЕУ о градњи брзе пруге до Ниша, која ће се у будућности продужити ка Скопљу и даље ка Солуну и Тирани, односно преко Бугарске до Истанбула.

Он је саговорнику пренео да је са колегама из Словеније и Италије разговарао о обнови брзе пруге од Београда преко Загреба до Љубљане и даље до Венеције или Беча.

У том смислу, министар је навео да би било важно да се брзе пруге наставе даље ка централној Европи и другим земљама Вишеградске групе.

Амбасадор Пољске је навео да је у плану градња „Вишеградске брзе пруге”, која би повезала Варшаву, Праг, Братиславу и Будимпешту и практично би се наставила на пругу Будимпешта–Београд.

Према његовим речима, то је добра визија и план за будућност, а развој инфраструктуре отвара могућност за даљу економску сарадњу.

Перл је указао на то да је Пољска данас девети спољнотрговински партнер Србије, са укупном разменом већом од две милијарде евра, истичући да је Варшава заинтересована за проширење сарадње са Београдом.

Пољска је отворена за разговоре о укидању транзитних дозвола, као и за наставак сарадње и размену искустава надлежних инспекција, нагласио је он и поручио да у области транспорта две земље могу да уче једна од друге.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести