14. 04. 2024.
НасловнаСарадња Србије и Мађарске у области енергетике

Сарадња Србије и Мађарске у области енергетике

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас у Будимпешти са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом о сарадњи двеју земаља у области енергетике и новим заједничким пројектима за које ће ускоро бити потписани споразуми.

Ђедовић је на заједничкој конференцији за новинаре пренела да је на данашњем састанку договорено да на заједничкој седници двеју влада буду потписана два споразума.

Први се, како је објаснила, односи на изградњу нафтовода Мађарска–Србија, који ће омогућити већу сигурност снабдевања сировом нафтом, а за тај пројекат, чија је процењена вредност приближно 100 милиона евра, почиње припрема пројектне и техничке документације.

Према њеним речима, други споразум се тиче оснивања заједничког предузећа за трговину енергијом у власништву „Србијагаса” и мађарске компаније „МВМ”.

Већ смо продужили уговор о закупу складишта гаса, а разговарамо и о повећању капацитета складиштења у Мађарској за потребе наше земље пред наредну грејну сезону, рекла је министарка.

Ђедовић је истакла да Србија и Мађарска имају стратешки и партнерски однос, на темељима одличних односа председника Србије Александра Вучића и мађарског премијера Виктора Орбана, што се посебно види у области енергетике, пре свега када је реч о снабдевању гасом и нафтом, а све више и електричном енергијом.

Министарка је нагласила да се изградњом гасовода Балкански ток Србија позиционирала као важна транзитна земља, напоменувши да се разматрају додатни краткорочни капацитети за потребе Мађарске, док ће, са изградњом гасне интерконекције Србија–Бугарска, наша земља имати и додатни капацитет, али и приступ алтернативним изворима гаса.

То је важно и за сигурност снабдевања наших грађана и привреде, посебно у сусрет наредној зими, када ће бити велика борба за енергенте, рекла је министарка.

Она је напоменула да је вредност трговине електричном енергијом између две земље у прошлој години износила 77 милиона евра и да је план да се Србија и Мађарска додатно повежу у сектору електроенергетике.

Према њеним речима, изградњом панонског коридора за пренос електричне енергије, који треба да буде завршен у наредних пет година, одговорићемо на потребу за повећањем прекограничног капацитета.

Ђедовић је рекла да је вредност инвестиције приближно 107 милиона евра, а ради ефикасније реализације она ће бити проглашена пројектом од јавног значаја.

Снажно подржавамо Мађарску да се придружи и регионалној берзи електричне енергије, којој се Словенија већ придружила заједно са нашом земљом. То је значајно због успостављања унутардневног тржишта електричне енергије, које је важно због аукција за тржишне премије за произвођаче из обновљивих извора енергије, чије се покретање планира у мају, навела је она.

Сијарто је рекао да се снабдевање енергијом у Европи одвија са тешкоћама због рата у Украјини и да Србија и Мађарска већ раде на усаглашавању припрема за наредну зиму.

Питање обезбеђивања енергената је и безбедносно питање, а стратешка сарадња на подручју енергетике је гаранција да ће снабдевање наших држава бити осигурано, истакао је министар.

Он је исказао захвалност Србији на сигурном транзиту гаса којим до Мађарске дневно стиже и до 10 милиона кубних метара и поручио да Србија може и наредне грејне сезоне да рачуна на капацитете за складиштење гаса у Мађарској.

Заинтересовани смо и да, кад буде завршена интерконекција између Србије и Бугарске, набављамо додатне количине гаса из Азербејџана овим гасоводом, рекао је Сијарто.  

Сигурност снабдевања гасом је европско питање и ЕУ би требало да обезбеди финансијска средства за градњу инфраструктуре у југоисточној Европи, па и у Србији, преко које и Европа добија приступ алтернативним изворима гаса, поручио је он.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести