14. 04. 2024.
НасловнаНови закон о електронским комуникацијама допринеће друштвеном развоју

Нови закон о електронским комуникацијама допринеће друштвеном развоју

Министарство информисања и телекомуникација Владе Републике Србије саопштило је данас да је на другој седници првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у овој години, представљен Предлог закона о електронским комуникацијама.

Израда новог закона о електронским комуникацијама била је у претходном периоду један од приоритета министарства надлежног за област електронских комуникација.

Законом се подстиче повезаност и доступност електронских комуникационих мрежа нове генерације и њихово коришћење од стране грађана и привреде, као и развој тржишта и унапређење пословног окружења.

Такође, омогућава се ефикасније управљање и употреба ограничених јавних добара и обезбеђује се додатна заштита крајњих корисника, уз омогућавање максималних користи у погледу избора, цене и квалитета услуга.

Широкопојасни приступ интернету постао је део универзалног сервиса, чиме се омогућава да најудаљенија подручја буду покривена интернетом и остварује потпуна социјална и привредна инклузија.

Истовремено, поред доступности, неопходно је водити рачуна о приступачној цени, а ширење мрежа (интернета) треба да елиминише неједнакост између руралних и градских подручја, богатих и сиромашних, великих и малих.

Што се тиче друштва у целини, нови закон о електронским комуникацијама представља основ и подржава даљи развој дигиталног друштва и дигиталне економије и позитивно ће утицати на целокупни друштвени развој.

Развој електронских комуникационих мрежа нове генерације подстиче многе аспекте економије и ствара могућности за нове начине запошљавања, смањење дигиталне поделе, повећање доступности услуга е-управе, даљи развој електронске трговине, унапређење система образовања, повећање доступности електронских услуга, олакшану комуникацију и информисање, стварање бољих веза између науке, технологије и предузетништва, као и раст капацитета за истраживање и развој.

Такође, новим законом се унапређује и управљање радиофреквенцијским спектром и нумерацијом, који представљају ограничена јавна добра, чиме се подстиче увођење нових услуга и повећава конкурентност на тржишту.

Министарство информисања и телекомуникација припремило је поменути предлог закона, који тежи потпуној усклађености са Директивом 2018/1972 Европског парламента и Савета од 11. децембра 2018. године о успостављању Европског законика о електронским комуникацијама, који представља основу важећег регулаторног оквира Европске уније у области електронских комуникација.

На овај начин доприноси се и испуњавању обавеза које произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању и усвајању правних тековина у оквиру Поглавља 10 – Информационо друштво и медији.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести