19. 07. 2024.
НасловнаРаст броја новорођенчади у Србији: Популационе мере државе дају резултате

Раст броја новорођенчади у Србији: Популационе мере државе дају резултате

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије, Дарија Кисић, објавила је јуче да су популационе мере државе почеле да дају резултате, с обзиром да је у последњем триместру прошле године и првом триместру ове године рођено значајно више беба у односу на исти период претходне године.

На конференцији “Лепота жене”, у оквиру панела посвећеног репродуктивном здрављу жена, Кисић је нагласила да држава спроводи различите мере за подстицање рађања. Оне укључују финансијску подршку рађању, субвенције за станове за мајке које немају некретнину, и подршку у процесу вантелесне оплодње.

Србија је, према Кисић, једна од водећих држава у свету по могућностима и мерама за потпомогнуту оплодњу, укључујући и оплодњу донираним репродуктивним материјалом.

Министарство за бригу о породици и демографију спровело је два национална истраживања о ставовима младих о репродуктивном здрављу и о браку и породици. Резултати, који ће ускоро бити објављени, послужиће као смернице за креирање будућих мера и политика.

Кисић се нада да ће резултати истраживања омогућити још прецизније усмеравање мера које су најзначајне је за младе, и истакла да је Министарство сачинило предлог измена Закона о финансијској подршци породици са децом, са циљем да се прошири подршка женама предузетницама.

У протеклом периоду, учињено је доста на плану репродуктивног здравља, посебно у области превентивне медицине. Као један од примера напретка, министарка Кисић је навела увођење вакцина против ХПВ вируса.

Повећање броја новорођенчади у Србији показује да су примењене мере и стратегије имале успеха у подстицању рађања. Министарство за бригу о породици и демографију наставиће да анализира ставове младих и креира ефикасне мере које ће унапредити демографску ситуацију у земљи.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести