27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаУнапређење сарадње између Србије и Русије: На путу ка првом састанку асоцијација...

Унапређење сарадње између Србије и Русије: На путу ка првом састанку асоцијација градова партнера у Београду

Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије, Александар Мартиновић, састао се јуче са делегацијом Савета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације, на челу са Јеленом Афанасјевом, чланицом одбора за међународне послове и руководиоцем групе за сарадњу Савета Федерације са Народном скупштином Републике Србије.

У фокусу састанка било је унапређење сарадње између градова, општина и региона из Србије и Русије, као и планирање одржавања првог састанка асоцијација градова партнера из двеју држава у Београду. Мартиновић је подсетио на већ потписаних 40 споразума о међурегионалној сарадњи и нагласио потенцијал за њено даље унапређење, посебно у областима економије, образовања и културе.

Министар је такође изразио захвалност Русији за подршку суверенитету и територијалног интегритета Србије, кроз принципијелан став о непризнавању такозваног Косова, што је тренутно питање од највећег државног значаја. Сарадња и солидарност између две државе је од великог значаја, посебно у светлу текуће политичке ситуације на Косову и Метохији.

С обе стране изражена је нада да ће овај састанак и први састанак асоцијација градова партнера у Београду послужити као платформа за даље јачање веза и стварање нових могућности за сарадњу међу локалним заједницама и регионима у Србији и Русији. Такође, обе стране су се сагласиле да је унапређење сарадње од велике важности за регионални развој, стабилност и благостање.

У наставку разговора, Мартиновић и Афанасјева разменили су идеје о конкретним пројектима и мерама које би могле да послуже за јачање сарадње на међурегионалном нивоу, као и о могућностима за размену искустава и знања у областима економије, образовања и културе.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести