19. 07. 2024.
НасловнаФонд за развој Абу Даби и ЈВП ,,Србијаводе” заједно против климатских промена:...

Фонд за развој Абу Даби и ЈВП ,,Србијаводе” заједно против климатских промена: Унапређење наводњавања у пољопривреди

Представници Фонда за развој Абу Даби, ЈВП „Србијаводе” и Републичке дирекције за воде одржали су састанак ради унапређења сарадње и радова на пројекту „Развој наводњавања у пољопривреди Србије”. Састанак је имао за циљ да се истакну успеси и планови за будуће пројекте у оквиру ове сарадње.

Састанак је отворио Горан Пузовић, директор ЈВП „Србијаводе”, који је нагласио значај изградње система за наводњавање у борби против климатских промена. Пројекат „Развој наводњавања у пољопривреди Србије” циља да повећа продуктивност и ефикасност у сектору пољопривреде кроз проширивање система за наводњавање.

Прва фаза пројекта у Панчевачком риту је на самом крају, а радови су обухватали изградњу и реконструкцију каналске мреже, објеката на каналској мрежи и изградњу магистралног цевовода. Представници Фонда за развој Абу Даби имали су прилику да обиђу радове на хидромелорационом систему у Панчевачком риту.

У оквиру Фонда за развој Абу Даби, у припреми су и нови пројекти који ће представљати другу фазу, а који су такође представљени. Ова фаза укључује изградњу и проширење система за наводњавање у Панчевачком риту- фаза II, Сурчинско Доње поље, „Јасеничке капи” фаза II у Тополи, „Удовички плато” фаза II у Смедереву и систем за наводњавање „Уб – Памбуковица”.

Овај значајан пројекат унапређења наводњавања у пољопривреди Србије, подржан од стране Фонда за развој Абу Даби, представља корак напред у борби против све интензивнијих и дужих сушних периода узрокованих климатским променама. Уједно, то ће допринети повећању могућности гајења пољопривредних култура, за које до сада нисмо није било предуслова, и тиме створити стабилнију и ефикаснију пољопривреду у Србији.

Ова сарадња показује да Фонд за развој Абу Даби, ЈВП ,,Србијаводе” и Републичка дирекција за воде раде заједно на постављању солидних основа за одрживу будућност пољопривреде у земљи, усмерену на смањење последица климатских промена и унапређење услова живота за њене грађане.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести