14. 04. 2024.
НасловнаОдржани тренинзи за националне савете националних мањина

Одржани тренинзи за националне савете националних мањина

Министарствo за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије саопштило је данас да су током ове недеље одржани тренинзи за националне савете националних мањина на тему организационог и финансијског менаџмента, и то у Суботици, Новом Саду и Крагујевцу.

У Суботици су тренинзи одржани 24. априла, а присуствовали су им представници националних савета мађарске, хрватске, буњевачке, русинске, црногорске, немачке, пољске и украјинске националне мањине.

Тренинзи у Новом Саду организовани су 25. априла, уз присуство представника националних савета словачке, грчке, украјинске, румунске, словеначке и чешке националне мањине.

У Крагујевцу су 27. априла тренинг имали представници националних савета бошњачке, бугарске, влашке, македонске, ашкалијске, албанске, руске и горанске националне мањине.

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Рејхан Куртовић изразио је задовољство тиме што су се представници националних савета одазвали у великом броју, оценивши да са ових обука могу понети нова примењива знања у организацији и раду националних света националних мањина.

Куртовић је нагласио да је циљ Министарства да национални савети националних мањина буду највише представничке институције националних мањина у пуном капацитету, које ће заједно са републичким, покрајинским и локалним органима власти допринети да права мањина у Србији буду на највећем могућем нивоу.

Тренинзи су реализовани у оквиру пројектних активности „Подршка јачању владавине права у Србији”, које су заједнички финансиране од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економски развој и сарадњу.

Поменуте активности спроводе се од стране пројекта „Заштита мањина у процесу приступања ЕУ”, који реализује Европски центар за мањинска питања, у сарадњи са Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ) и Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Циљ тренинга био је да се представницима националних савета националних мањина омогући унапређење свакодневног функционисања, тако што ће пружити потребна знања и практичне начине за обављање свакодневних задатака и овлашћења и побољшати разумевање финансијских прописа који се односе на функционисање националних савета.

Учесницима су такође подељени материјали који ће им користити у свакодневном раду савета, пружити им практичне информације и препоруке за прикупљања средстава кроз пројекте, али и разјаснити управљање расходима и финансијско извештавање.

Тренинзи су се састојали из првог дела, који је био посвећен организацијском менаџменту, и другог дела посвећеног финансијском менаџменту, као и дискусије која је имала за циљ да омогући учесницима да поделе конкретне проблеме са којима се сусрећу у свакодневном раду и добију препоруке на који начин да их превазиђу.

Обуке су водили експерти из ове области, укључујући и представнике Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести