19. 04. 2024.
НасловнаСрбија и Кореја спремне за нову еру зелене енергетске сарадње

Србија и Кореја спремне за нову еру зелене енергетске сарадње

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас са специјалним изаслаником председника Републике Кореје Сонгмин Ђангом о могућностима унапређења билатералне сарадње у области енергетике и процесу зелене енергетске транзиције.

Ђедовић је нагласила да енергетика представља област кроз коју се могу ојачати билатерални односи двеју земаља, кроз развој заједничких пројеката и иницијатива. У складу са новом законском регулативом, Србија је омогућила повећање капацитета за производњу електричне енергије из обновљивих извора, као и њихову одрживу интеграцију у електроенергетски систем.

Србија обилује природним потенцијалима који чине земљу привлачном за инвестиције у обновљиве изворе енергије, изјавила је министарка. Такође, указала је на велике могућности за сарадњу са корејским компанијама, имајући у виду вишегодишње пријатељске односе и растућу сарадњу двеју држава у трговини и иновацијама, као и искуство Републике Кореје у енергетској транзицији.

Сонгмин Ђанг, специјални изасланик председника Републике Кореје, изразио је очекивање наставка одличне сарадње између две земаља, наглашавајући да је неопходно да све земље уложе напоре у креирање зелених тржишта и привреда. Ђанг је изразио наду да ће заједнички пројекти Србије и Кореје допринети смањењу емисије штетних гасова и унапређењу опште ситуације у области климатских промена.

Специјални изасланик Ђанг такође је исказао спремност за унапређење сарадње у свим областима са Републиком Србијом, укључујући и енергетику. Овај сусрет отворио је нове могућности за сарадњу и инвестиције у зелену енергетику, што ће допринети развоју обе земље и њиховим унапређеним односима на међународној сцени.

Очекује се да ће у наредном периоду бити организовани радни састанци и конференције који ће бити фокусирани на развој конкретних пројеката у области обновљивих извора енергије, као и на промовисање иновација и нових технологија у енергетском сектору.

Иницијативе и сарадња између Србије и Кореје у овом домену могу донети значајне користи обеју земаљама и допринети успостављању дугорочне и одрживе енергетске безбедности, што је од великог значаја у светлу глобалних климатских изазова и потребе за смањењем угљеничног отиска.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести