05. 12. 2023.

Министар просвете Бранко Ружић поднео оставку: Једина часна одлука после трагедије у ОШ „Владислав Рибникар”

Министар просвете Бранко Ружић поднео оставку: Једина часна одлука после трагедије у ОШ „Владислав Рибникар”

Министар просвете у Влади Републике Србије, Бранко Ружић, поднео је 7. маја 2023. године оставку на своју позицију због, како наводи, катаклизмичне трагедије која је задесила нашу државу и њене грађанке и грађане у ОШ „Владислав Рибникар”. У оставци коју је поднео председници Владе Републике Србије, Ружић је изразио своје најдубље саучешће породицама настрадале деце и нагласио да се таква трагедија никада не сме поновити.

Ружић је објаснио да је оставку понудио одмах након трагедије, али да је одлуку даље разматрао до краја тродневне националне жалости. Он је навео да је подношење оставке једина часна и рационална одлука у светлу ових околности.

Министар је такође захвалио свима у образовном систему, укључујући наставнике, директоре, ученике, студенте, научнике и друге, на плодотворној сарадњи током његовог мандата. Захвалност је упутио и председници Владе, Влади Републике Србије и председнику Републике на дугогодишњој сарадњи и узајамном поверењу.

Ружић је апеловао на све грађане да остану уједињени у болу, тузи и борби, и да заједно раде на победи добра над злом и правде над неправдом. Он је такође нагласио потребу за мудрошћу, сталоженошћу, љубављу и емпатијом, уместо распиривања конфликата.

Бранко Ружиић је рекао да ће, иако је поднео оставку, и даље радити на развоју, националном поносу, социјалној правди и међународном уважавању Србије, у складу са европским вредностима, кроз своју Социјалистичку партију Србије.

Оставка министра Ружића представља значајан политички и лични чин. У развијеним демократским друштвима оставка је често одлика снаге, док је у нашем региону често виђена као одлика слабости. Министар је изјавио да ће препустити јавности да суди о његовој одлуци.

Сада је на председници Владе и Влади Републике Србије да одреде следеће кораке у процесу именивања новог министра просвете. Трагедија која је погодила ОШ „Владислав Рибникар“ отворила је расправу о мерама безбедности и стандардима у школама, као и о значају образовања и подршке ученицима и наставницима.

У светлу ове трагедије, очекује се да ће Влада Републике Србије и нови министар просвете радити на унапређењу безбедности у школама и подстицању промена у образовном систему, како би се слични догађаји спречили у будућности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести