02. 12. 2023.

Србија у ритму радова: Велике промене на путевима и граничним прелазима!

Јавно предузеће „Путеви Србије” објавило је нове...

ЈППС – 08.05.2023. СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ – 13.50

• Aуто-пут Е-70, зона петље Рума, измењен...

Одблокирати процес потраге за несталима током сукоба на Космету

ПолитикаОдблокирати процес потраге за несталима током сукоба на Космету

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић састао се данас са шефицом регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду Јеленом Стијачић и координаторком за заштиту и председавајућој Радној групи за нестала лица Орели Готије.

Петковић је на састанку, којем је присуствовао и председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић, подсетио на то да су Београд и Приштина усвојили 2. маја у Бриселу Декларацију о несталим особама, што је, пре свега, цивилизацијско питање од изузетне важности, на којем Београд инсистира више од две године.

Нажалост, како је указао, Приштина годинама опструише овај процес и избегава да дозволи претрагу девет локација за које Београд поседује утемељена сазнања да скривају посмртне остатке Срба страдалих током сукоба на Косову и Метохији.

Са друге стране, Београд је до сада омогућио претрагу 23 локацијe које је Приштина означила као релевантне, навео је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је указао на неопходност појачане активности Међународног комитета Црвеног крста, с циљем да се што пре крене у операционализацију ове декларације и начине први кораци у њеној примени.

Према његовим речима, преко је потребно да Међународни комитет Црвеног крста, који уједно и председава Радној групи за нестала лица, учини напоре да се тај процес одблокира и са своје стране изврши неопходан утицај на Приштину да прихваћене обавезе и испуни.

Важно је да се процес потраге за несталима што пре врати у функцију због породица несталих и грађења мира и мирног суживота на простору Косова и Метохије, поручио је Петковић.

Он је изразио очекивање да ће Приштина, бар у овој области, престати да врши опструкцију и да ће коначно бити одблокиран процес потраге за несталима током сукоба на Косову и Метохији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести