05. 12. 2023.

Србија у ритму радова: Велике промене на путевима и граничним прелазима!

Јавно предузеће „Путеви Србије” објавило је нове...

Кафа и култура: Одлазак у кафић, више од обичне навике у Србији

У средишту београдске сцене налази се једна,...

Почињу радови на великом систему за наводњавање у Свилајнцу „Ресавска целина”

Почињу радови на великом систему за наводњавање у Свилајнцу „Ресавска целина"

У Свилајнцу започињу радови на великом систему за наводњавање под називом „Ресавска целина”, чији је циљ да унапреди систем за наводњавање и повећа отпорности земљишта на климатске промене. Пројекат „Програм за отпорност на климатске промене и наводњавање у Србији-фаза 1″, финансира се из кредита Европске банке за обнову и развој (EBRD) и обухвата изградњу система за наводњавање на територији општина Свилајнац и Неготин.

Ресавска целина представља подручје дуж тока Ресаве и укупна површина која је предвиђена за наводњавање износи 1100 хектара. Уговор о извођењу радова закључен је између Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичке дирекције за воде, ЈВП „Србијаводе” и конзорцијума Хидро-Тан и Водопривреда Пожаревац.

Систем за наводњавање Ресавске целине састоји се од три подсистема, снабдевајући се водом из два изворишта: подземним водама Ресавског алувијона и успореним површинским водама Ресаве. Предвиђена је изградња три врећасте бране које би омогућиле акумулацију воде за наводњавање, са приближно истим количинама воде које се захватају са сваког преградног места.

Пројектом су предвиђене рибље стазе на преградним местима, решетке на улазу у уливни цевовод, као и филтери који би штитили рибљу млађ. Ове мере ће помоћи у очувању биодиверзитета и одрживости екосистема у региону.

Циљ пројекта је унапређење система за наводњавање и повећање отпорности земљишта на климатске промене, ради повећања приноса усева као и повећања одрживости квалитета пољопривредних производа. Ово ће допринети стабилности и развоју пољопривреде у Србији, осигуравајући производњу хране за становништво и стварање нових радних места у пољопривредном сектору.

Пројекат „Ресавска целина” представља значајан корак ка решавању проблема суше и климатских промена који утичу на пољопривреду у Србији. Кроз усвајање нових технологија и иновативних решења, овај систем за наводњавање ће помоћи у смањењу негативних последица климатских промена на пољопривреду, улагању у одрживу будућност и стварању услова за просперитет пољопривреде у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести