20. 04. 2024.
НасловнаВојскаПочасна артиљеријска паљба у част Дана победе: Српска гарда одала почаст на...

Почасна артиљеријска паљба у част Дана победе: Српска гарда одала почаст на Калемегдану

Данас, на Дан победе над фашизмом, 9. маја, гардисти Војске Србије извели су почасну артиљеријску паљбу са Савске терасе на Калемегдану, по наређењу председника Републике и врховног команданта Војске Србије, Александра Вучића.

Овом обележавању победе над фашизмом присуствовали су високи државни функционери, укључујући државног секретара у Министарству одбране Немању Старовића, заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Петра Цветковића и команданта Гарде Војске Србије бригадног генерала Николу Дејановића.

У овом меморијалном чину, гардисти су испалили десет плотуна из шест артиљеријских оруђа, симболизујући оданост и сјај војничке службе. Почасној артиљеријској паљби претходило је подизање заставе и интонирање химне Републике Србије, после чега је прочитана наредба председника Вучића о извршењу почасне паљбе.

Овај догађај не само да обележава победу над фашизмом, већ и потврђује посвећеност Србије памћењу историјских тријумфа и херојске службе својих војника. Поштовање и оданост који су показани током ове церемоније поново подсећају на важност борбе за слободу и правду, и на жртве које су наши преци поднели у том процесу.

Свечаност је била емоционална и пунa поштовања. Високи државни функционери, војници и грађани Србије придружили су се у овом важном моменту, осветљавајући небо артиљеријским паљбама у част оних који су се борили и пали за слободу.

Вучићева наредба за почасну паљбу била је директан приказ оданости и поштовања према херојима Другог светског рата. Вучић је изразио поштовање према њиховој храбрости и нагласио важност сећања на њихове жртве.

Дан победе над фашизмом остаје важан дан у историји Србије, дан када се присећа на оне који су дали своје животе за слободу коју данас уживамо. Овогодишња почасна артиљеријска паљба била је снажан подсетник на ту жртву и доказ наше непрекидне оданости вредностима за које су се наши преци борили.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести