14. 04. 2024.
НасловнаПолитикаЦиљ да робна размена са Мађарском достигне четири милијарде евра

Циљ да робна размена са Мађарском достигне четири милијарде евра

Министар унутрашње и спољне трговине у Влади Републике Србије Томислав Момировић и министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто копредседавали су данас 13. заседању Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и Мађарске.

Момировић и Сијарто су након завршетка пленарне седнице потписали Протокол са заседања, као и Меморандум о пословној сарадњи између Радио-телевизије Србије и мађарских телевизија MTVA и DUNA.

Момировић је истакао да је извоз у Мађарску 2012. године износио 245 милиона евра, док је у 2022. години, са укупном трговинском разменом од 3,65 милијарди евра, Мађарска била наш пети трговински партнер и уједно наша четврта извозна дестинација.

Он је додао да је у 2022. години дошло до значајног повећања извоза Србије у Мађарску, који је износио 1,5 милијарди евра.

Министар је објаснио да су данашњи састанци и у функцији припрема за предстојећу заједничку седницу влада двеју земаља и савета стратешког партнерства, који ће се одржати у јуну, што ће бити још једна прилика за то да се ојача сарадња у свим областима које су од обостраног интереса.

Као копредседник српске стране Заједничке комисије за економску сарадњу, на билатералном састанку са Сијартом нагласио сам да је у последњих десет година урађено много на јачању наших политичких и економских веза, рекао је Момировић.

Према његовој оцени, билатерални односи двеју земаља су на највишем нивоу и карактерише их висок степен сагласности по питањима од међусобног значаја, интензиван политички дијалог и међусобна подршка у различитим областима.

Захвални смо на подршци коју председник Владе Мађарске Виктор Орбан и та земља отворено и недвосмислено пружају Србији како на европском путу, тако и у регионалним питањима и билатералној сарадњи, указао је министар.

Он је навео да је Србију погодила незапамћена трагедија и да тај ожиљак никада неће нестати са лица наше државе, али да упркос томе из овога морамо изаћи уједињени и наставити да корачамо ка некој бољој будућности.

Министар је у своје, и у име Владе Републике Србије, исказао саучешће породицама трагично настрадалих жртава.

Изражавам захвалност свим присутнима који су у овим тешким тренуцима, у којима сви осећамо неизмерну тугу, смогли снаге и уложили напор да својим професионалним ангажманом током Заједничке комисије потврде пријатељство наше две земље и спремност да, кроз узајамну сарадњу на свим нивоима, допринесемо даљем учвршћивању односа, поручио је Момировић.

Сијарто, који је са мађарске стране копредседавајући Заједничкој комисији за економску сарадњу, нагласио је значај наставка привржености добросуседској сарадњи.

Важно је да имамо сарадњу која је стабилна, а сарадња Србије и Мађарске је увек била заснована на међусобној подршци. Тражимо увек начине како да помогнемо једни другима, како би и једна и друга страна имале користи од тога, закључио је Сијарто.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести