19. 07. 2024.
НасловнаДруштвоИзградња нафтовода Мађарска–Србија за већу енергетску безбедност земље

Изградња нафтовода Мађарска–Србија за већу енергетску безбедност земље

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић разговарала је данас са вршиоцем дужности директора „Транснафта АД Панчево” Богданом Кузмановићем о пројекту изградње нафтовода од Новог Сада до Мађарске, који ће Србију повезати на нафтовод „Дружба”  и унапредити сигурност снабдевања нафтом.

Ђедовић је том приликом нагласила да је у условима светске енергетске кризе најважније да се сагледају све могућности и потребне инвестиције које ће обезбедити сигурност снабдевања енергијом и енергентима и наше земље.

Према њеним речима, као што се ради на диверзификацији снабдевања природним гасом, веома је важна диверзификација снабдевања нафтом и увелико се припрема пројекат изградње новог нафтовода којим ћемо се повезати са системом нафтовода у Мађарској.

Тиме ћемо, како је објаснила, у потпуности обезбедити сигурност снабдевања Рафинерије нафте у Панчеву и диверзификовати правце снабдевања нафтом.

Кузмановић је информисао министарку о напретку разговора са мађарском компанијом „Мол” о усаглашавању техничких аспеката изградње новог нафтовода, који ће Србији обезбедити 5,5 милиона тона нафте годишње.

У наредним недељама се очекује и потписивање Меморандума о сарадњи за реализацију изградње нафтовода Мађарска–Србија.

На састанку је разговарано и о приоритетним инвестицијима „Транснафте” и плановима изградње нових интерконекција, нафтовода и продуктовода, који ће Србију повезати са суседним земљама и додатно унапредити сигурност снабдевања нафтом.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести