19. 04. 2024.
НасловнаВојскаДаље јачање сарадње у области одбране са САД

Даље јачање сарадње у области одбране са САД

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић разговарао је јуче са делегацијом Сената САД о регионалној безбедности и могућностима јачања партнерства двеју држава у области одбране.

Вучевић је том приликом указао на константан изостанак спремности представника привремених институција самоуправе у Приштини за разговоре по питању формирања Заједнице српских општина, напоменувши да је реч о обавези коју је приштинска страна прихватила још 2015. године, а чији је гарант Европска унија.

Он је истакао да таквим поступањем приштинска страна једнострано умањује могућност успостављања конструктивног започињања дијалога који би допринео коначном помирењу на Западном Балкану и наставка разговора о нормализацији односа и стварању међусобног поверења.

Потпредседник Владе је нагласио да Србија неће пристати на покушаје приштинских власти да формирају ЗСО мимо раније договорених принципа.

Вучевић је, такође, навео да Србија са пажњом прати трагичне догађаје у Украјини и да води своју спољну политику у духу декларисане војне неутралности.

Према његовим речима, Србија у потпуности подржава међународно право, када је у питању територијални интегритет Украјине.

На тај начин Србија брани своје националне интересе и статус у међународној заједници и чврсто је опредељена да остане промотер дијалога и фактор стабилности у региону, нагласио је он.

На састанку је, такође, истакнут значај отварања могућности за интензивирање сарадње Србије и САД у области одбране.

Вучевић је рекао да постоје јасни индикатори који показују значајан напредак у међусобним односима у сфери одбране, истакавши да има више области у којима се реализује сарадња двеју држава, као што је заједничко учешће у мултинационалним мировним операцијама.

Чланови делегације Сената САД су изнели очекивање да ће у наредном периоду доћи до даљег јачања сарадње у области одбране између две државе.

Такође, сагласили су се да је формирање ЗСО обавеза коју је приштинска страна преузела и да је неопходно да је испуни.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести