05. 12. 2023.

Србија у ритму радова: Велике промене на путевима и граничним прелазима!

Јавно предузеће „Путеви Србије” објавило је нове...

Кафа и култура: Одлазак у кафић, више од обичне навике у Србији

У средишту београдске сцене налази се једна,...

Привредна и економска сарадња са САД на највишем нивоу до сада

ПолитикаПривредна и економска сарадња са САД на највишем нивоу до сада

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са групом сенатора Сједињених Америчких Држава о продубљивању и развоју економске и политичке сарадње, односима у региону и другим областима од обостраног интереса.

Премијерка и амерички сенатори су постигли сагласност о томе да је пуна примена Бриселског споразума од изузетног значаја не само за наставак дијалога Београда и Приштине, већ и за обезбеђивање одрживе стабилности и мира у региону.

Председница Владе је још једном указала на то да Приштина не само да није испунила договорено, већ да је тзв. косовска администрација суспендовала добар део права који се у том споразуму односе на Србе који живе у Покрајини.

Приштина је имала више од деценије да примени Бриселски споразум, али уместо тога у последње две године активно ради против њега, што показује и чињеница да је Србима на Косову и Метохији било забрањено да гласају на изборима, нагласила је Брнабић и у том контексту истакла одбијање Приштине да формира Заједницу српских општина.  

На састанку је речено да је сарадња у привредној и економској области на највишем нивоу до сада и да сектор информационих технологија има своје посебно место у томе, али да свакако има још простора за унапређење.

Додатни потенцијал за сарадњу постоји и у области енергетике, са чиме су сагласне обе стране.

Сенатори су премијерки пренели изразе саучешћа поводом трагичних догађаја у Србији, и указали на то да су одговорне мере, које је држава предузела, када је реч о враћању нелегалног оружја у поседу грађана, већ показале одличне резултате.

Састанку у Влади Србије присуствовали су сенатори Кристофер Марфи, Гери Питерс и амбасадор САД у Србији Кристофер Хил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести