19. 04. 2024.
НасловнаДруштвоСрбија одговорно управља мигрантском кризом

Србија одговорно управља мигрантском кризом

Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије саопштио је данас да је на седници Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова усвојен Нацрт плана реаговања на повећан број миграната на територији Републике Србије за 2023. годину, чији је циљ обезбеђивање адекватне подршке мигрантима на територији наше земље, али и очување јавног реда и мира, здравља и безбедности грађана.

Наведеним планом обезбеђује се ургентна помоћ мигрантима, заштита лицима која поднесу захтев за азил, посебно деце, као и обезбеђивање заштите лицима која испуњавају услове у складу са Законом о азилу и привременој заштити.

Такође, обезбеђују се и услови за прихват и збрињавање миграната, укључујући образовање, социјалну и здравствену заштиту, али и сарадњу са локалним заједницама како би се одржао ниво толеранције према мигрантима, надзор државне границе, сузбијање кријумчарења људи и ирегуларних миграција, као и обезбеђивање асистираног добровољног повратка у земље порекла.

Седници, којој је председавао државни секретар Министарства унутрашњих послова Жељко Бркић, присуствовали су чланови Радне групе: комесарка за избеглице и миграције Наташа Станисављевић, представници Министарства спољних послова, Министарства за европске интеграције, Министарства здравља, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, генерални секретар Црвеног крста Србије, као и представник Генералштаба Војске Србије.

Том приликом је усвојен и Извештај о тренутном стању у Републици Србији у погледу миграторних токова, а комесарка за избеглице и миграције изнела је податке о броју миграната, који су смештени у 17 прихватних центара којима руководи Комесаријат, а то је 2.220 лица.

Бркић је истакао да Србија одговорно управља мигрантском кризом и да је важно да постоји координациони механизам који ће моћи адекватно да реагује на повећан број миграната.

Заједничком сарадњом представника министарстава, Комесаријата за избеглице и миграције, локалних самоуправа, међународних организација и невладиних организација које пружају подршку мигрантима, наставиће се са праћењем ситуације и разменом информација, у складу са чим ће се доносити даље одлуке. 

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести