02. 12. 2023.

Србија у ритму радова: Велике промене на путевима и граничним прелазима!

Јавно предузеће „Путеви Србије” објавило је нове...

ЈППС – 08.05.2023. СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ – 13.50

• Aуто-пут Е-70, зона петље Рума, измењен...

Србија се залаже за активнију улогу ОЕБС-а на Косову и Метохији

ПолитикаСрбија се залаже за активнију улогу ОЕБС-а на Косову и Метохији

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас да се наша земља залаже за активније присуство Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на Косову и Метохији, имајући у виду улогу коју би та организација требало да има у спровођењу Резолуције 1244 и других међународних договора.

Дачић је, након састанка са председавајућим ОЕБС-а и министром иностраних послова Северне Македоније Бујаром Османијем, у изјави новинарима истакао да је важно да мисија те организације у покрајини настави да функционише.

Он је пренео став наше земље да све међународне мисије на Косову и Метохији треба да наставе да раде и да имају што већи простор за своје деловање да би се омогућили стабилност и мир на том простору.

Када је потписан Бриселски споразум, јасно је дефинисана улога ОЕБС-а у организацији избора на Косову и Метохији, истакао је први потпредседник Владе, указавши на то да су последњи избори у покрајини, ипак, по први пут, одржани без учешћа ОЕБС-а.

Дачић је упозорио на то да се на Косово и Метохију од 1999. године вратило свега 1,9 одсто избеглих и расељених лица, а уз то постоје и питања привођења, хапшења, проблеми са регистарским таблицама и питања такозваних избора који су одржани у српским општинама на којима Срби нису учествовали.

У том погледу, ми очекујемо статусно неутралну позицију ОЕБС-а када је реч о Косову и Метохији. Србија подржава активност ОЕБС-а и даће максималну подршку у превазилажењу проблема, колико год је то у њеној моћи, поручио је први потпредседник Владе.

Османи је пренео да је са Дачићем разговарао о улози ОЕБС-а и изазовима са којима се суочава, указавши на значај наставка разговора о стварима које су важне.

То важи и за дијалог Београда и Приштине под посредством Европске уније, и драго нам је што смо били домаћини разговора у Охриду, за које се надамо да ће допринети наставку тог процеса као и регионалној стабилности, нагласио је он.

Према његовим речима, ОЕБС види себе као платформу за промоцију људских права, при чему је највећи фокус те организације на миру и просперитету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници, али и на Х налогу. Скините Андроид апликацију за брже добијање правовремених информација.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести