18. 07. 2024.
НасловнаПолитикаПозив међународној заједници да заштити српски народ на Косову и Метохији

Позив међународној заједници да заштити српски народ на Косову и Метохији

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић поручио је данас, на пријему поводом Дана српске дипломатије, да је Србија пријатељска држава и отворена према свима који, заједно са нама, држе до мира, сарадње и обостраног уважавања.

Дачић је том приликом нагласио да је Србија веома активан члан свих важних глобалних организација и да се залаже за то да њихова улога у данашњем свету буде још више ојачана.

Према његовим речима, наша земља је део свих најважнијих европских форума, и као њихов неодвојив део, има активну улогу у креирању политика и решења за најважнија питања која се тичу нашег заједничког континента.

Први потпредседник Владе је, такође, истакао да је наша земља чврсто опредељена за поштовање принципа у међународним односима, који су записани у темељним документима организација чији смо чланови, почев од Уједињених нација и њене Повеље.

Према његовим речима, Србија чврсто стоји иза тих принципа и доследно их промовише у својој спољној политици зато што је и сама, не тако давно, била жртва њиховог грубог кршења.

Наше инсистирање на поштовању суверенитета и територијалног интегритета сваке чланице међународне заједнице је искрено и принципијелно. Србија тражи поштовање тог принципа и због себе и због његовог грубог кршења, када је реч о Косову и Метохији, рекао је Дачић.

Он је упутио позив представницима међународне заједнице да најозбиљније схвате једностране акте и провокације који се готово свакодневно последњих неколико година дешавају на Косову и Метохији, оценивши да је приштинска администрација у овом тренутку највећа претња регионалном миру и стабилности.

Позивамо међународну заједницу да обезбеди поштовање свих договора које смо до сада постигли, а не да, уз једну реторичку осуду онога што ради Приштина, остаје оваква, нова ситуација у коју су они довели српски народ. Заштитите српски народ на Косову и Метохији, то вам је обавеза по свим резолуцијама и декларацијама међународних организација, нагласио је први потпредседник Владе.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести