19. 07. 2024.
НасловнаОбразовањеИнститут за биолошка истраживања од великог значаја за развој науке

Институт за биолошка истраживања од великог значаја за развој науке

Министарка науке, технолошког развоја и иновација у Влади Републике Србије Јелена Беговић указала је данас, на свечаности поводом обележавања 76-годишњице Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић”, на значај који та установа има за развој науке и иновације у Србији.

Беговић је честитала свим запосленима који су допринели развоју биологије у Србији, подсетивши на то да знање које се ствара у лабораторијама широм света почиње да утиче и на економију држава, али и на креирање бољег живота за читаво становништво.

Министарка је нагласила да је наука та која је добила моћ да трансформише индустрију, економију и друштво у целини, и поручила да ће Влада Србије радити на томе да се обезбеде што бољи услови за рад научника.

Постоји свест да је потребна подршка, како у финансирању инфраструктуре, тако и у сарадњи међу научницима и институцијама и из ових разлога радиће се на многим платформама како би се наука инкорпорирала у све сегменте друштва, рекла је она.

Овом скупу присуствовали су и представници Српске академије наука и уметности, укључујући потпредседника САНУ, академика Зорана Поповића, који је истакао значај улагања у научни сектор, изразивши притом задовољство растућом подршком коју наука добија од државе.

Проректор за финансије Универзитета у Београду Зорица Вујић оценила је да је допринос Института за биолошка истраживања видљивости и препознатљивости науке и истраживања у Србији немерљив.

Научна истраживања у том институту, као водећој научној институцији у Србији у области биолошких наука, превасходно су оријентисана на фундаментална и мултидисциплинарна истраживања у различитим биолошким дисциплинама.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести