01. 03. 2024. (петак)
НасловнаДруштвоМеђународни дан реке Саве: ЈВП „Србијаводе" и партнери у великој акцији чишћења...

Међународни дан реке Саве: ЈВП „Србијаводе” и партнери у великој акцији чишћења и едукације – Придружила се и Весна Видовић

Поводом Међународног дана реке Саве, ЈВП „Србијаводе”, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде – Републичке дирекције за воде, Сектора за ванредне ситуације МУП-а, општине Савски венац, компаније „Docloop”, ЈВП „Београдводе”, ЈКП „Зеленило Београд” и ЈКП „Градска чистоћа”, спровело је велику акцију чишћења шеталишта и приобаља реке Саве под називом „Нека река Сава буде плава”.

Велику подршку акцији дала је и Весна Видовић, заменица градоначелника града Београда, као и представници Секретаријата за заштиту животне средине и Речне полиције, уз учешће многобројних волонтера.

Симболичним пуштањем хелијумских балона означен је почетак акције, док је кроз радионице за најмлађе организована едукативна компонента. Кроз учење и бојење деца млађег школског узраста упозната су са темама попут река, поплава, загађење, отпад и рециклирање. Такође, деца су имала прилику да уче о важности здраве исхране уз др ФилГуда и уживају у јоги као делу спортских активности.

Директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић нагласио је важност акције ове врсте и њихову традицију: „Данас обележавамо Међународни дан реке Саве и кроз овакве акције шаљемо поруку свим грађанима како треба да се односе према реци Сави, али и свим другим рекама у нашој земљи. У сарадњи са свим другим институцијама дајемо пример на који начин водимо рачуна о нашим рекама и животној средини.”

Весна Видовић, заменица градоначелника града Београда, такође је подржала акцију и најавила изградњу пет фабрика за прераду отпадних вода, са циљем да се отпадне воде више не изливају у београдске реке, али и да се учини све да Београд буде чистији и лепши.

Велика акција чишћења протекла је на локацији од Чукаричког рукавца, испод моста на Ади, до сплава Речне полиције. Сакупљени отпад био је адекватно разврстан, одложен и рециклиран.

Кроз активности укључивања деце и грађана, постигнут је напредак у подизању свести о значају очувања животне средине. Заједнички рад свих институција ствара се осећај заједништва и одговорности према локалној заједници, што је још један корак ка чистијој и здравијој околини за генерације које долазе.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести