22.09.2023. (петак)

Универзитет у Београду обележио 215 година постојања

Универзитет у Београду обележио је 215 година...

Србија на путу ка унапређењу услова живота оболелих од ретких болести

Државна секретарка Министарства за бригу о породици...

Србија улаже у будућност: 10.000 динара за свако дете

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија,...

Ускоро формирање новог Надзорног одбора ЕПС-а

ПолитикаУскоро формирање новог Надзорног одбора ЕПС-а

Mинистарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић изјавила је данас да се очекује формирање новог Надзорног одбора ЕПС-а, додавши да је циљ да се кроз професионални менаџмент дође до компаније која ће бити успешна и пример за регион.

Ђедовић је, гостујући у Јутарњем дневнику Радио-телевизије Србије, поновила да циљ реформи није приватизација ЕПС-а, што су више пута потврдили председник Републике и премијерка, истакавши да је реч о компанији која има доста предуслова за развој.

Она је нагласила да ЕПС треба да гради нове производне капацитете и да кроз њега уложимо приближно 10 милијарди евра у енергетски сектор, а да бисмо то урадили, доста тога зависи од стабилности пословања компаније и јачине наше економије.

Министарка је истакла да није лако довести искусне и кредибилне људе у компанију, која се налази у застоју и са нагомиланим проблемима које треба системски решавати.

Она је рекла и да има доста подела у синдикатима, да се сви боре за нека своја права и да ће бити потребна помоћ Министарства рада у вези са питањем легитимитета синдиката.

Отпори реформама су велики, али ми морамо да будемо одлучни да на том путу мењамо ствари на боље јер смо сви сагласни да ствари у енергетском сектору морају да се мењају, рекла је Ђедовић.

Министарка је рекла да је неко злонамерно пустио у јавност тачке са дневног реда седнице Надзорног одбора ЕПС-а и није дао потпуне информације које су само збуниле јавност и раднике, указавши на то да је на тој седници одбијен предлог издвајања 11 хидроелектрана.

Ђедовић је изразила жаљење због тога што одређени људи из руководства радницима нису објаснили целу ситуацију, додавши да Мађарска јесте наш стратешки партнер, са којим желимо да продубљујемо енергетске односе и све аспекте сарадње, али да о стратешким стварима одлучује Влада Србије, која још увек није разматрала овај предлог.

Она је, говорећи о потенцијалној изградњи термоелектране Колубара Б, предочила да одлука о томе није донета и да ће се сагледати сви важни аспекти овог пројекта.

На сајту Владе не постоје информације да је донета одлука о изградњи термоелектране Колубара Б. Поново апелујем на медије да не шире дезинформације, рекла је министарка.

Ђедовић је најавила да ће у наредне две недеље бити усвојен инвестициони план Владе за улагања у енергетском сектору и да ће се размотрити да ли овај пројекат треба да буде део тог плана.

Према њеним речима, неопходно је сагледати да ли имамо довољно угља, биомасе, отпада и остале претпоставке, трошкове и исплативност изградње.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести