14. 04. 2024.
НасловнаДруштвоОбележена 24-годишњица битке на Кошарама

Обележена 24-годишњица битке на Кошарама

Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић присуствовао је синоћ, као изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије, комеморативној академији поводом обележавања 24-годишњице битке на Кошарама.

Вучевић је у обраћању присутнима, у Народном позоришту у Београду, истакао да је међународни правни поредак од 1945. године до данас заснован на темељу Повеље УН, која се своди на то да је чланицама УН забрањена употреба рата за решавање конфликта, осим у случају самоодбране против оружаног напада или ако тако одлучи Савет безбедности УН, те да то обавезује све чланице УН.

Он је указао на то да Савезна Република Југославија није напала НАТО пакт 1999. године, нити је извршила агресију на било коју чланицу Уједињених нација, па у том контексту могућност да се против наше земље поведе рат на бази принципа самоодбране правно не може да стоји.

Такође, Југославија је нападнута без сагласности Савета безбедности УН, додао је он и објаснио да тезе да је проблем Косова и Метохије јединствен и својеврстан и да се принципи који су овде примењени нигде не могу применити једноставно не стоје.

Креатори наше тадашње несреће неће да сагледају једину истину – да је на примеру СР Југославије 1999. године погажено међународно јавно право и да се принципи међународног јавног поретка морају поштовати увек и свугде, а не селективно и само тада када то појединим силама одговара, поновио је потпредседник Владе.

Према његовим речима, у најнеправеднијем рату икада вођеном, НАТО алијанса није успела да савлада Војску Југославије, која је херојски бранила и одбранила нашу отаџбину.

Најмоћнијих 19 држава са свим својим борбеним потенцијалима напало је нашу земљу. Цивили и цивилни објекти проглашени су легитимним метама, а невине жртве проглашене су за колатералну штету – израз који монструозно ниподаштава патње и страдања невиних, рекао је Вучевић.

Када се видело да се наш народ и његов дух не дају сломити, почела је кључна непријатељска акција припремана и извођена с циљем да се копненом инвазијом наша земља баци на колена, истакао је он и додао да ни данас креаторима напада из 1999. године није јасно како се наша војска изборила са том агресијом.

Рационалног одговора нема. Једини одговор је, како је рекао, тај да су ови витезови бранили Косово и Метохију. Да су бранили своје родитеље, своју браћу и сестре, децу и супруге. Да су бранили потомке и претке и знали да је иза њих једино и само Србија.

Понекад је веома тешко наћи праве речи и у тим моментима тишина је та која можда шаље најснажније поруке. Када погледам у публику, тишина која допире са празних 108 места у овој сали је можда најгласнија и најснажнија порука коју је, верујем, било ко од нас икада имао прилику да чује, истакао је Вучевић.

У тој тишини јасно и гласно можемо да чујемо њихов урлик, понос, пркос, а истовремено можемо да осетимо тугу. Тугу што ти некада млади, голобради момци данас нису овде са нама да поносно стојећи баш овде на бини приме похвале и одликовања за своје заслуге стечене у одбрани отаџбине, као неко ко је у најтежим временима за све нас показао шта значи храброст и јунаштво.

Потпредседник Владе је истакао да су се хероји са Кошара преселили у вечност и уџбенике, али да остају молитве да се овакво страдање никоме и нигде не понови.

Присутнима се, у име бораца са Кошара, обратио пензионисани потпоручник Војске Србије Петар Мишић, док се у име породица погинулих бораца обратио отац погинулог војника Драгана Милићевића, Животије Милићевић.

Битка на Кошарама почела је 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВК, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу.

Борбе на Кошарама трајале су 67 дана, до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Кумановског споразума повукла са Косова и Метохије.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести