27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаДруштвоСпасимо тврђаву Маглич: У току кампања за реконструкцију скеле

Спасимо тврђаву Маглич: У току кампања за реконструкцију скеле

Средњовековна тврђава Маглич, перла наше богате историје, у опасности је од прераног заборава. Због тога је Удружење Маглич Град покренуло кампању за прикупљање средстава која ће омогућити реконструкцију скеле, јединог пута до овог вредног здања.

Скела дугачка 10 и широка 3 метра, која је омогућавала превоз десетина путника до тврђаве, претрпела је озбиљну штету током пролећних поплава. Како би је обновили и учинили безбедном за све посетиоце, потребно је 600.000,00 динара. До сада је прикупљено више од 161.000,00 динара, а кампања ће бити активна до 15. јула на платформи donacije.rs.

У прошлој години, волонтери Удружења Маглич Град превезли су бесплатно преко 10.000 посетилаца и организовали бројне културне и едукативне манифестације у подножју тврђаве. Њихове активности укључују и честе акције чишћења реке Ибар, које су се оствариле уз подршку стотина локалних становника.

Милош Сретеновић, један од оснивача Удружења Маглич Град, истакао је важност пројекта реконструкције скеле: ,,Наш циљ је да омогућимо људима бесплатну посету овом историјском здању док држава не изгради нови мост преко Ибра. Овај подухват је од великог значаја за развој туризма у овом делу централне Србије.”

Удружење Маглич Град је основано у јуну 2022. године са намером да подржи развој локалне заједнице, унапреди туризам, заштити културну баштину и подигне популарност еколошких вредности. У склопу свог рада развијају еколошки камп, организују различите културне манифестације и радионице, и покрећу иницијативе за чишћење простора око тврђаве. Захваљујући њиховој посвећености, Маглич остаје важан део нашег историјског и културног наслеђа.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести