29.09.2023. (петак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Пажљиво с платним картицама: НБС упозорава на нове облике превара

ДруштвоПажљиво с платним картицама: НБС упозорава на нове облике превара

Народна банка Србије (НБС) упозорава грађане да обрате пажњу на смс поруке с непознатих бројева телефона, у којима се пошиљалац представља као пружалац одређених услуга, као што су Нетфликс, Пошта Србије, ДХЛ и сл.

У таквим порукама обично се од корисника захтева да платном картицом плати поштанске трошкове, претплате и сл. преко сајта, за који је наведена веза. Ови сајтови визуелно подсећају на оригиналне сајтове кредибилних компанија, али су заправо лажне интернет странице под контролом криминалаца.

Корисници, уверени да уплаћују мање износе (претплате, поштарине и сл), уносе податке с картице на сајт. Затим, већ навикнути на то да се приликом плаћања на интернету мора унети једнократна лозинка (код) аутоматски уносе и ту лозинку на сајт. Они обично не обраћају пажњу ни када добију смс поруку да су успешно активирали платну апликацију, иако имају још увек довољно времена за блокаду картице пре њене злоупотребе.

Када једном сместе картицу у свој електронски мобилни новчаник, хакери је користе за плаћања на интернету и физичким продајним местима. Такви платни сервиси функционишу тако да даља аутентификација појединачних трансакција није потребна, при чему омогућава коришћење једне картице на више уређаја. Корисници обично схватају да се нешто дешава тек након што криминалци изврше неколико трансакција.

Закон о платним услугама, као и картична правила свих картичних брендова, у оваквим случајевима прописују да губитак могу и у потпуности сносити корисници због одавања једнократне лозинке грубом непажњом. Другим речима, корисници често морају сами да сносе последице преваре, посебно у оним случајевима где се оцени да се не ради о веома софистицираним облицима превара.

НБС апелује на грађане да буду пажљиви при коришћењу платних картица, посебно ако омогућавају коришћење одређених глобалних платних апликација. Банка такође саветује да, уколико приметите смс поруку која вам изгледа сумњиво, контактирате своју банку пре него што предузмете било какву акцију.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести