28.09.2023. (четвртак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Суперсонични падобранац: Одважна мисија на ивиси стратосфере

ТехнологијаСуперсонични падобранац: Одважна мисија на ивиси стратосфере

Октобра 2012. године, Феликс Баумгартнер, најпознатији БАСЕ падобранац, извео је историјски скок из стратосфере са висине од око 38.969,4 метара, прекорачујући претходне рекорде. Ова мисија, организована од стране познате светске куће Ред Бул из Аустрије, покренута је 2005. године са циљем да постави нове светске рекорде у падобранству и прошири границе могућности људског тела на великим висинама.

Техничко планирање и организација тима за реализацију овог пројекта почели су 2007. године под руководством Арта Томпсона. Процес развоја специјалне капсуле која ће Баумгартнера одвести до стратосфере започет је у компанији Sage Cheshire Aerospace у Ланкастеру, Калифорнија.

Пуковник Џозеф Китинџер, члан National Aviation Hall of Fame и рекордер у скоку падобраном, прукључио се тиму Ред Бул Стратоса 2008. године. Компанија Davis Clark Company, позната по производњи висинских одела, прихватила је да изради одело за ову историјску мисију.

У припреми за свој историјски скок, Баумгартнер је 2009. године први пут извео обуку и применио нову висинску обуку у оделу под притиском, укључујући неколико падобранских скокова из авиона са висине од 8.229,60 метара.

Медицински тим пројекта проширен је у току пројекта, а на чело тима постављен је ваздухопловни лекар Џонатан Кларк, бивши члан посаде Спејс шатла. Он је са својим тимом започео развој превентивномедицинских сигурносних протокола и развој падобранских система. Осигуран је и хелијумски балон намењен успону специјално конструисане капсуле на велике висине.

Након више одлагања због јаких ветрова на простору Новог Мексика, мисија је коначно успешно остварена 14. октобра 2012. године, а Феликс Баумгартнер је тиме постао први светски ,,суперсонични” падобранац.

Ова мисија била је пример одважности и иновација, и доказ је да човечанство може да пређе границе наше планете и да истражује нове хоризонте, како у научном, тако и у спортском контексту.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести