19. 07. 2024.
НасловнаПолитикаПушкић: Нови Закон о странцима изузетно лош по Србију

Пушкић: Нови Закон о странцима изузетно лош по Србију

Предложени Нацрт измене Закона о странцима изазива бурне реакције у српској јавности, а представник Српског покрета Двери, господин Пушкић, изразио је дубоку забринутост због последица које би овај закон могао донети по безбедност и суверенитет Републике Србије.

По наводима господина Пушкића, Влада Републике Србије, у сенци страних ментора, предлаже измену Закона о странцима која отвара пут легализацији нелегалног боравка непожељних лица на територији Србије. Предлог увођења института јединствене дозволе и дозволе за привремени боравак сматра се смештеним у оквире нејасних терминологија, што може довести до манипулација и омогућити непожељним лицима приступ земљи без прописне превентивне процене.

Пушкић такође истиче да предлог о оснивању веб портала за подношење захтева странаца представља кршење начела непосредности и да је електронска евиденција била неуспешна и за држављане Србије, што може довести до озбиљних пропуста у претходној процени и контроли страних држављана. Такође, наглашава опасност од лоше контроле миграната чији број на територији Србије изненадујуће расте, а евиденција је непотпуна.

Критикован је и члан 30. предложеног закона, који дозвољава мигрантима да стекну стално настањење након трогодишњег боравка по основу одобреног права на азил. Сматра се неприхватљивим да лица која су у Србију дошла изван законских оквира имају могућност да стекну стални статус, што може угрозити безбедност грађана и државе.

Господин Пушкић наводи и да се предложеном изменом значајно смањују критеријуми за добијање сталног настањења, што може довести до погрешних одлука и губитка контроле над странцима на територији Србије.

Из свих наведених разлога, Српски покрет Двери упућује апел Влади Републике Србије да поново размисли о предложеној измени Закона о странцима и узме у обзир забринутости и критике представника опозиције. Ако измене остану у текућем облику, господин Пушкић истиче да ће сматрати да је то на уштрб интереса Србије и њених грађана.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести