29.09.2023. (петак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Важност сарадње Србије и Републике Српске

ПолитикаВажност сарадње Србије и Републике Српске

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа с дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је јуче у Лопарама у Републици Српској традиционалну манифестацију „Дани дијаспоре“ која се одржава од 23. до 30 јула.

Милићевић је нагласио да је му је посебна част што се данас налази подно Мајевице, у Лопарама, на прослави „Дана дијаспоре“, манифестације која нас подсећа на снагу веза које нас спајају без обзира где живели, као и на важност сарадње између Србије и Републике Српске.

Министар је навео да је кроз историју, српски народ мигрирао широм света, проносећи своју културу, традицију и српски дух на најудаљеније континенте.

Он је истакао да су многи напустили своје домове у потрази за бољим животом, али не заборављајући никада своје корене и посебно истакао улогу Српске православне цркве која обједињује и окупља нашу дијаспору широм света.

Милићевић је објаснио да ова манифестација пружа прилику да учврстимо сарадњу између Србије и Републике Српске.

Према његовим речима, сарадња је кључна за очување и јачање српског идентитета, заштите културног наслеђа и промоцију наших вредности широм света.

Министар је напоменуо да заједно можемо остварити многе циљеве и превазићи изазове са којима се сусрећемо и поручио да је река Дрина „кичма која нас спаја, а не граница која нас раздваја“.

Организатор манифестације „Дани дијаспоре“ је Удружење Мајевичана у Швајцарској у сарадњи са општином Лопаре.

Манифестација траје осам дана, а укључује културно-уметничка дешавања, спортска надметања, књижевне вечери, али и пословни форум матице и дијаспоре.

Поред министра Милићевића на отварању су говорили и начелник Општине Лопаре Радо Савић, као и представници удружења дијаспоре Стојан Стевановић и Владо Антић који су и организатори овог скупа.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести