01.10.2023. (недеља)

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Србија и Норвешка: Јачање билатералних односа и сарадње у области одбране

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије,...

Џими Вејлс: Човек из сенке који је променио свет информација

ОбразовањеЏими Вејлс: Човек из сенке који је променио свет информација

Београд, 7. август 2023. године – Џими Донал Вејлс, познат као Џимбо, рођен је 7. августа 1966. године у Хантсвилу, Алабама. Овај амерички предузетник је саоснивач и председник Задужбине Викимедија, непрофитне организације која руководи Википедијом и другим вики пројектима. Вејлс је такође оснивач комерцијалне компаније Викије, која није повезана са Википедијом.

Његов образовни пут био је разноврсан, почвеши од приватне школе коју су водиле његова мајка и баба, преко гимназије Рандолг”, до студија на Универзитету Оберн и Универзитету Алабама. Након што је напустио академску сферу, Вејлс је радио као директор истраживања једне фирме из Чикага, пре него што је основао своју интернет компанију Бомис”.

Вејлс је 15. јануара 2001. године, са Ларијем Сангером и другим колегама, основао Википедију, слободну енциклопедију отвореног садржаја која је брзо постала популарна. Како је Википедијин јавни профил порастао, Вејлс је постао промотер и портпарол пројекта. Због његове улоге у стварању Википедије, која је постала највећа енциклопедија на свету, часопис Тајм га је 2006. године сврстао на листу 100 најутицајнијих људи на свету”.

Вејлс је и даље активан у Одбору повереника Задужбине Викимедија, непрофитне хуманитарне организације која је помогла успостављању рада Википедије. Године 2004, био је саоснивач Викије, комерцијалног вики хостинг сервиса.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести