27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаПолитикаСтабилност, сигурност и иновације: 11 година рада гувернерке Јоргованке Табаковић

Стабилност, сигурност и иновације: 11 година рада гувернерке Јоргованке Табаковић

Србија је током последњих 11 година прошла пут од земље коју је одликовала монетарна и финансијска нестабилност и неизвесност, до земље која има инфлацију упоредиву са осталим земљама, стабилну валуту, рекордан ниво девизних резерви, стабилан финансијски систем, уређене јавне финансије, стабилан раст инвестиција, снажан раст извоза и одрживу спољну позицију.

Гувернерка Народне банке Србије, Јоргованка Табаковић, истакла је да је стабилност постала нова реалност у Србији. У Србији више нико не мора са стрепњом да гледа у курсну листу. Поверење које нам је нужно и које обавезује, заслзужује се једино ако имате резултате које осећају грађани и привреда”, рекла је Табаковић.

Она је нагласила да је стабилност тачка у којој се спајају интереси поверилаца и дужника, инвеститора и штедиша, државе и грађана, увозника и извозника. То је она тачка једнакости, у којој нико није фаворизован. Зато нудим на увид резултате који сведоче о могућности поправљања система који своју сврху доказују само ако радимо у корст свих”, поручује гувернерка Табаковић.

Адекватном монетарном политиком, инфлација је снижена за 10 процентних поена за годину дана – са нивоа од 12,2% крајем 2012. године на 2,2% крајем 2013. године. Инфлација је остала ниска и стабилна и од тада усредсређена око циља од 3%. Ово је било могуђе због примене новог оквира монетарне политике, који је уведен 2006. године, а који је у потпуности заједнички рад НБС-а и ММФ-а.

Табаковић је нагласила да је стабилност динара постала нова реалност. Ово је било могуће због примене стратегије управљања валутним курсом, која је омогућила предвидивост и стабилност, али и оставила простора за апсорпцију шокова.

Табаковић је такође истакла да је финансијска стабилност била на високом нивоу последње деценије. Овај успех је постигнут због примене стриктних регулаторних стандарда и активног надзора над радом финансијских институција.

На крају, Табаковић је нагласила да је НБС била активна у промоцији иновација и дигитализације. Увођење инстант плаћања, QR кода, сервиса е-Плати и других иновативних услуга олакшани су животи грађана и пословање привреде.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести