01.10.2023. (недеља)

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Србија и Норвешка: Јачање билатералних односа и сарадње у области одбране

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије,...

Удружење грађана „ПМН” истиче значај транспарентности у државној управи Србије

ДруштвоУдружење грађана „ПМН” истиче значај транспарентности у државној управи Србије

Удружење грађана „ПМН” објавило је јуче анализу о значају транспарентности у државној управи Србије, истичући њену улогу као основе савремене демократије.

У свом извештају, ПМН наглашава да је у добу глобализације и дигитализације, транспарентност постала кључна карактеристика успешних државних система. Отвореност у државној управи је, према њима, неопходна за консолидацију демократских вредности и изградњу поверења међу грађанима.

Србија се, како се наводи у извештају, суочава са изазовима као што су корупција и недостатак отворености у раду државних органа. Транспарентност може бити решење за многе од ових проблема, јер не само да обезбеђује приступ информацијама о раду власти, већ и стимулише активно учешће грађана у демократским процесима.

Удружење грађана „ПМН” је истакло три кључна увида:

1) транспарентност као алат против корупције: јасни и доступни процеси и одлуке омогућавају теже скривање неправилности или злоупотребе;
2) транспарентност и европске интеграције: као потенцијална чланица ЕУ, Србија мора да задовољи високе стандарде у области демократије и управљања;
3) улога организација цивилног друштва: организације, као што је ПМН, играју важну улогу у образовању и информисању грађана.

Овај извештај је део наставка активности Удружења грађана „ПМН” у области промоције демократских вредности и активног учешћа грађана у друштвеним процесима.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести