27. 02. 2024. (уторак)
НасловнаДруштвоУдружење грађана „ПМН” истиче значај транспарентности у државној управи Србије

Удружење грађана „ПМН” истиче значај транспарентности у државној управи Србије

Удружење грађана „ПМН” објавило је јуче анализу о значају транспарентности у државној управи Србије, истичући њену улогу као основе савремене демократије.

У свом извештају, ПМН наглашава да је у добу глобализације и дигитализације, транспарентност постала кључна карактеристика успешних државних система. Отвореност у државној управи је, према њима, неопходна за консолидацију демократских вредности и изградњу поверења међу грађанима.

Србија се, како се наводи у извештају, суочава са изазовима као што су корупција и недостатак отворености у раду државних органа. Транспарентност може бити решење за многе од ових проблема, јер не само да обезбеђује приступ информацијама о раду власти, већ и стимулише активно учешће грађана у демократским процесима.

Удружење грађана „ПМН” је истакло три кључна увида:

1) транспарентност као алат против корупције: јасни и доступни процеси и одлуке омогућавају теже скривање неправилности или злоупотребе;
2) транспарентност и европске интеграције: као потенцијална чланица ЕУ, Србија мора да задовољи високе стандарде у области демократије и управљања;
3) улога организација цивилног друштва: организације, као што је ПМН, играју важну улогу у образовању и информисању грађана.

Овај извештај је део наставка активности Удружења грађана „ПМН” у области промоције демократских вредности и активног учешћа грађана у друштвеним процесима.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести