29.09.2023. (петак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Референтна каматна стопа у Србији остаје стабилна

БизнисРеферентна каматна стопа у Србији остаје стабилна

На седници Извршног одбора Народне банке Србије, одржане 10. августа 2023. године, одлучено је да референтна каматна стопа буде непромењена на нивоу од 6,50%. Такође, каматне стопе на депозитне и кредитне олакшице остају на истим нивоима, односно 5,25% и 7,75%.

Ова одлука је дошла као резултат наставка попуштања глобалних инфлаторних притисака, који би требало да допринесу смањењу увозне инфлације. Извршни одбор очекује да ће домаћа инфлација наставити свој опадајући тренд и да ће се вратити у оквире циља у предвиђеном хоризонту монетарне политике. Узимајући у обзир претходне монетарне услове, Извршни одбор је сматрао да је потребно пратити пуни ефекат претходно уведених мера.

На глобалном нивоу, трошковни притисци су у опадању, нарочито због смањења цена енергената и примарних производа. Међутим, инфлација на глобалном нивоу и даље остаје релативно висока, што може утицати на монетарне политике у различитим земљама, посебно у зони евра.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести