18. 07. 2024.
НасловнаБизнисУлагања у ОИЕ значајна за већу енергетску независност и привредни раст

Улагања у ОИЕ значајна за већу енергетску независност и привредни раст

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије, Дубравка Ђедовић Хандановић, на конференцији „ОИЕ Србија 2023”, истакла је важност улагања у обновљиве изворе енергије као кључни фактор за постизање веће енергетске независности и сигурности. Ова улагања се такође сматрају главним покретачем привредног раста, инвестиција и повећања запослености.

Ђедовић Хандановић је нагласила да су у протеклој години направљени велики кораци у развоју сектора обновљивих извора енергије. Измене Закона о коришћењу ОИЕ омогућавају даљи развој овог сектора, док се истовремено осигурава стабилност система.

Министарка је такође подсетила на успешно спроведене аукције за тржишне премије, које су довеле до инвестиција вредних више од милијарду евра и изградње нових електрана са капацитетом од преко 700 мегавата. Овим ће се капацитети из обновљивих извора удвостручити.

Ђедовић Хандановић је такође истакла важност енергетске транзиције и позвала све заинтересоване инвеститоре да искористе потенцијал који Србија нуди у овој области. План је да се у наредне три године добије нових 1.300 мегавата из обновљивих извора енергије.

На крају, министарка је поручила да је успешна енергетска транзиција задатак свих нас и да може бити успешна само ако сви актери – држава, инвеститори и енергетске компаније – раде у истом правцу.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести