18. 07. 2024.
НасловнаКултураОткривена реконструисана спомен-плоча војводи Вуку на Старавинском вису

Откривена реконструисана спомен-плоча војводи Вуку на Старавинском вису

На Старавинском вису у Републици Северној Македонији, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије, Никола Селаковић, заједно са председником Покрајинске владе Војводине, Игором Мировићем, открио је обновљену спомен-плочу посвећену војводи Војину Поповићу Вуку.

Старавински вис је место велике историјске важности за српски народ. То је место где је погинуо легендарни војвода Војин Поповић Вук, којег Селаковић описује као једног од највећих српских јунака. Подсетио је на чињеницу да је војводи Вуку између два светска рата подигнут споменик у Београду.

Селаковић је истакао важност сећања на историјске личности и догађаје, наглашавајући да је наша дужност да причамо младим нараштајима о јунацима као што је војвода Вук и о њиховој жртви за домовину. Он је такође нагласио да је спомен-плоча обновљена у сарадњи са Удружењем ратних добровољаца Србије 1912–1918. године и Републичким заводом за заштиту споменика културе.

Министар је такође обавестио јавност да је кућа војводе Вука у Сјеници откупљена и да ће бити обновљена. Игор Мировић, председник Покрајинске владе Војводине, понудио је своју подршку за овај пројекат, истичући важност чувања историјског наслеђа.

На крају, Селаковић је уручио Златну плакету председнику Покрајинске владе у знак признања за допринос обнови спомен-плоче војводи Вуку, као симболу добровољаштва у Срба.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Популарне вести