28.09.2023. (четвртак)

Дачић интензивира дипломатске активности на заседању Уједињених нација

На маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, Ивица Дачић водио је важне разговоре са својим колегама из Јамајке, Казахстана и Палауа, потврђујући посвећеност Србије унапређењу међународних односа.

Србија и Кина потписале Споразум о међусобном признавању овлашћења помораца

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије, Горан Весић, и министар саобраћаја Кине, Ли Сјаопенг, потписали су Споразум који ће омогућити поморцима из Србије и Кине да раде у обе земље са својим националним овлашћењима.

Србија и Астра Зенека: Партнерство за Будућност Биотехнологије

Споразум између Владе Србије и Астра Зенека не само што поставља темеље за иновације у области биотехнологије, већ такође отвара врата за унапређење здравствене заштите и терапије пацијената у Србији.

Дачић у Њујорку имао низ састанака са шефовима дипломатијa више земаља

ПолитикаДачић у Њујорку имао низ састанака са шефовима дипломатијa више земаља

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић, учествовао је на генералној дебати 78. заседања Генералне скупштине УН у Њујорку. Током свог боравка, Дачић је имао низ састанака са министрима иностраних послова Кипра, Непала, Јерменије, Буркине Фасо и Уједињених Арапских Емирата.

На састанку са министром иностраних послова Кипра, Константиносом Комбосом, Дачић је истакао значај унапређења билатералних односа и чврсте везе између две земље. Обе стране су изразиле подршку суверенитету и територијалном интегритету својих држава и задовољство постојећом сарадњом на међународном нивоу.

Дачић је такође разговарао са министром иностраних послова Непала, Нарајаном Пракашом Саудом, и изразио захвалност на подршци Непала по питању Косова. Обе стране су се сагласиле да је потребно интензивирати сарадњу у различитим областима, укључујући економију, пољопривреду и инвестиције.

Током састанка са министром иностраних послова Јерменије, Араратом Мирзојаном, Дачић је истакао значај међусобних посета и разговора о питањима од заједничког интереса. Са министарком иностраних послова Буркине Фасо, Оливијом Рагнагевенде Руамбом, Дачић је разговарао о унапређењу сарадње у различитим областима.

На крају, Дачић је имао састанак са министром спољних послова Уједињених Арапских Емирата, шеиком Абдул бин Зајед Ал Нахјаном. Обе стране су изразиле задовољство постојећим пријатељским и стратешким везама и наду за даље унапређење односа.

Дачић је такође присуствовао радном доручку са шефовима дипломатије земаља Западног Балкана, који је организовао министар спољних послова Италије, Антонио Тајани. На крају првог дана у Њујорку, Дачић је присуствовао пријемима које су приредили државни секретар САД, Ентони Блинкен, и шефица немачке дипломатије, Аналена Бербок.

КОМЕНТАРИШИТЕ

Молимо вас унесите свој коментар!
Молимо вас унесите своје име

- Спонзорисано -

Прочитајте још повезаних вести

Још ознака:

Најпопуларније вести